Topul continuă cu Ambasadorul SUA: „RM nu poate fi salvată de partenerii externi; Cel mai mare pericol pentru securitatea ţării e proasta guvernare”. „Cel mai mare pericol pentru securitatea Republicii Moldova este proasta guvernare”, a declarat ambasadorul SUA, James D. Pettit, întrebat la o întâlnire cu studenţii de la Chişinău care este cea mai mare ameninţare la adresa RM. Ambasadorul american a îndemnat studenţii să nu fie indiferenţi faţă de modul în care politicienii iau decizii, pentru că acestea, într-un final, le vor influenţa calitatea vieţii. În ce priveşte relaţia RM cu partenerii de dezvoltare, diplomatul american a precizat că „Republica Moldova nu poate fi salvată de partenerii externi” şi că soluţia pentru depăşirea crizei economice este foarte simplă: combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi ameliorarea situaţiei din sectorul bancar. Acest articol a fost accesat de peste 14 mii de ori.

Şi articolul Liga Bancherilor din RM cere concurs transparent la şefia BNM şi deoffshorizarea sectorului bancar: „Problemele continuă să domine în unele bănci” // DOC a intrat în topul săptămânal, acumulând peste 23 de mii de vizualizări. Sectorul bancar din Republica Moldova continuă să se confrunte cu o serie de probleme, precum offshorizarea, tranzacţiile suspecte, nivelul scăzut al transparenţei acţionariatului şi calitatea joasă a guvernanţei corporative la unele bănci, pasivitatea sau insuficienţa supravegherii instituţiilor financiare din partea autorităţilor responsabile. Despre aceste probleme se vorbeşte într-un apel lansat de Liga Bancherilor din Moldova, care susţine că evoluţia situaţiei din sectorul bancar continuă să prezinte îngrijorări.

În top intră şi Klaus Iohannis: România a decis să ofere Republicii Moldova un ajutor nerambursabil, dar aşteptăm primii paşi foarte concreţi în privinţa reformelor. România a decis să acorde un grant nerambursabil Republicii Moldova până la îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea primei tranşe din împrumutul de 150 de milioane de euro. Până atunci însă, Guvernul de la Chişinău trebuie să îndeplinească paşi concreţi pe calea reformelor, în special supravegherea bancară, independenţa justiţiei, dar şi să negocieze un nou program de finanţare cu FMI, a accentuat liderul de la Cotroceni. Această ştire a fost citită de peste 20 de mii de ori.

Aproape 13 mii de vizite a acumulat şi articolul Pirkka Tapiola, despre rezoluţia Consiliului European: Tot sprijinul nostru va veni doar în cazul în care aceste cerinţe vor fi realizate; Moldova a ajuns la ultima şansă când poate să acţioneze corect. Rezoluţia aprobată de către miniştrii de Externe din statele UE privind Republica Moldova este un mesaj condiţionat şi implică multe aşteptări. Colaborarea noastră ţine de relaţia cu cetăţenii din Republica Moldova, iar guvernul este responsabil pentru a îndreptăţi aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova şi a le asigura o viaţă mai bună. Toată lumea este deja obosită de etichete, cum ar fi: pro-european, anti-european, spune şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău în cadrul unui interviu. Pirkka Tapiola consideră că acum autorităţile de la Chişinău trebuie să facă mai puţine declaraţii, dar să existe acţiuni concrete, precum acordul cu FMI.

De interes au fost şi declaraţiile parlamentarilor care se plâng de salarii prea mici. Articolul Discuţie între deputaţi PD, PL şi transfugi PCRM, care se plâng de salarii prea mici: „Încearcă să supravieţuieşti cu 7.500 de lei pe lună!” a acumulat peste 24 de mii de vizite.

Un alt articol de top se referă la rezoluţia elaborată de Consiliul Afacerilor Externe şi aprobată de miniştrii de Externe din statele UE. Astfel, materialul UE cere Moldovei reforme concrete şi o anchetă imparţială în jaful bancar; Bruxellesul salută modificarea Constituţiei şi îndeamnă Guvernul să nu admită concentrarea mass-media // REZOLUŢIE intră în top cu peste 28 de accesări.

Uniunea Europeană cere autorităţilor din Republica Moldova să investigheze jaful din sistemul bancar în cadrul unei anchete imparţiale şi aprofundate, să se asigure că fondurile deturnate vor fi recuperate, iar persoanele vinovate vor ajunge pe mâna justiţiei. Partenerii europeni se arată îngrijoraţi de lipsa de independenţă a instituţiilor de drept din Moldova şi solicită rezultate concrete în procesul de implementarea a reformelor. Trebuie declarate drept priorităţi depolitizarea instituţiilor de stat, lupta cu corupţia sistemică, reforma administraţiei publice, creşterea eficienţei instituţiilor de reglementare, transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea finanţelor publice, se spune în rezoluţie.

Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea CSJ a decis: Judecătorul Orîndaş, acuzat de implicare în schema de spălare de bani din Rusia, îşi păstrează funcţia; Magistratul a cerut şi despăgubiri morale, care a adunat peste 38 de mii de vizite.

Victor Orîndaş, magistratul care ar fi fost implicat în scandaloasa schemă de spălare a peste 18 miliarde de dolari din Rusia, îşi păstrează funcţia. Curtea Supremă de Justiţie a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Orîndaş a fost declarat incompatibil cu funcţia deţinută. Victor Orîndaş a cerut şi un prejudiciu moral de 50 de mii de lei „pentru pătarea neîntemeiată a reputaţiei”, dar CSJ i-a respins cererea.