Între timp, afară, medicii de pe ambulanţă ridică din umeri. Adresa este corectă. Dar parcă nu e nimeni acasă. Uşa este închisă. Mai pornesc un pic sirena. Ce este de făcut? Dau din mână a pagubă. De ce să se complice cu acest caz? Dacă aveau nevoie de ajutor deschideau uşa. Nu-i aşa? Un medic scrie în fugă un bileţel şi îl lasă în poartă. Nu, nu este un bileţel. Este o condamnare la moarte! Dar medicii consideră că şi-au făcut datoria. Ei au fost la adresă, nu le-a deschis nimeni. De ce să încerce să afle dacă este totul în regulă în casă? De ce să sune poliţia? De ce să sune pompierii? De ce să întrebe vecinii dacă ştiu ceva? Nu-i nimic, merge şi aşa.

Peste câteva ore nişte prieteni alarmaţi că tânărul şi mama acestuia nu răspund la telefon au venit la ei acasă. Au dat cu ochii de bileţel şi şi-au dat seama că este ceva în neregulă. Prietenii nu au pregătirea necesară în aceste situaţii, dar realizează instantaneu, ceva rău s-a întâmplat. Sar gardul, intră în casă şi îi găsesc pe cei doi pe jos. Cheamă din nou ambulanţa. Pentru mama tânărului este prea târziu. A murit. Tânărul este în comă, dar mai poate fi salvat.

Peste două zile ministerul Sănătăţii anunţă senin că: „neavând suspiciuni de violenţă sau agresiune nu a fost chemată poliţia sau alte structuri ale MAI. Actualmente, nu există temei legal ca echipa de urgenţă să intre forţat în casă.” Pe Facebook au curs sute de comentarii în care ministerul sănătăţii şi doamna criministru Ruxanda Glavan sunt făcuţi cu ou şi oţet. Oamenii au dreptate. Este strigător la cer. Într-o ţară care se vrea europeană, în anul de graţie 2016 murim cu ambulanţa la poartă. Nu se poate aşa ceva. Să nu le dea prin cap medicilor că ar putea fi o problemă? Să nu întrebe nişte vecini dacă ştiu ceva? Să nu sune la pompieri, poliţie… Cine este de vină în acest caz? Ce se poate face pe viitor ca astfel de situaţii să nu se repete? Cine va plăti cu funcţia şi libertatea pentru moartea nevinovată a unui om? Nimeni. Nimeni. Nimeni. Ba nu, mortul este de vină. Ca de obicei. Morţii sunt de vină că mor pe drumuri necurăţate. Morţii sunt de vină că stau în comă în casă şi nu le deschid uşa ”salvatorilor”.

Criministrul Ruxanda Glavan ar trebui să-şi dea demisia imediat. A scuipat un comunicat pe Facebook şi s-a spălat pe mâini. Incompetenţa acestei doamne este de o grozăvenie de care nu am mai auzit în viaţa mea. Când a fost cazul unei „razborci” politice, a mers cu televiziuni la Centrul Mamei şi Copilului, a verificat robineţi, săli de spital. Atunci interesul era unul financiar. Acum se limitează la un comunicat agramat pe care ni l-a aruncat în faţă? Sfidează opinia publică şi bunul simţ. Este o atitudine reprobabilă pe care nu o s-o găseşti în lumea normală la cap. Dar ce este normal în Republica Moldova? Ce? Ministerul Sănătăţii ne spune că este normal ca un cetăţean să moară în propria casă cu ambulanţa la uşă. Este absolut normal şi nu trebuie să ne revoltăm. Sistemul este putred, sistemul este corupt, sistemul este criminal. Iar doamna criministru Ruxanda Glavan îl acoperă cu şi mai multă incompetenţă printr-un comunicat aiuristic. Hai, doamnă criministru, ieşi la televizor, organizează o conferinţă de presă, mergi în control la ambulanţă, ia televiziunea după dumitale! Slabo? Acum nu-ţi mai place să te dai în stambă? Şi dacă era o rudă a dumitale în casa aceea blestemată, la fel făceai, aruncai un comunicat pe Facebook şi atât?

Vina doamnei criministru este mai mare decât a medicilor. Medicii sunt ca nişte soldaţi. Dacă ar fi fost deştepţi şi mai deschişi la minte poate că o salvau pe femeie. Dar aşa, nu le-a păsat. Sistemul sanitar moldovenesc le permite să nu le pese. În schimb, criministru Ruxanda Glavan este responsabilă de întregul sistem sanitar. Iar sistemul continuă să ucidă. Asistăm la un adevărat genocid. Demisia doamnei criministru nu este suficientă. Dacă ar fi fost în România, o vedeam acum la DNA, cu cătuşe pe mâini, ferindu-şi ochii de camere. Însă ea rămâne în funcţie. Este membru PD, nu o să fie atinsă cu nicio floare. Regimul oligarhic nu-şi deranjează slugile şi sclavii ascultători.

PS: Doamna Ruxanda Glavan, uitaţi-vă în oglindă. Dar uitaţi-vă bine. Pentru că acolo o să vedeţi faţa unui criminal în serie. Sunteţi responsabilă de un sistem sanitar care ucide. Chiar nu simţiţi un fior rece pe şira spinării? Chiar nu aveţi nimic uman? Spuneţi că legea nu le permitea medicilor să intre în casă, dar legea este făcută tot de dumneavoastră, doamna criministru. Adică aţi omorât sărmana femeie… legal?

Vitalie Cojocari

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.