„Protestul din 15 februarie a fost înăbuşit de forţele de ordine într-o manieră în care s-a trecut peste limita legalului şi s-a ajuns la crimă. Astăzi este 18 februarie, adică au trecut trei zile de când s-a întâmplat acel incident din Judecătoria Râşcani, soldat cu maltratarea oamenilor paşnici de către poliţişti şi cu aplicarea nepermisă a mijloacelor speciale şi a armelor de foc faţă de protestatari. De ce în trei zile autorităţile - MAI, PG, care are Secţia de combatere a torturii, avocatul parlamentar, organizaţiile internaţionale acreditate în domeniul apărării drepturilor omului - nu avut nicio reacţie? În trei zile era obligatoriu să vină un răspuns din partea autorităţilor”, a declarat Ana Ursachi în cadrul unei conferinţe de presă.

Avocata a mai menţionat că 6 septembrie 2015, când au avut loc proteste în capitală şi când a fost reţinut grupul Petrenco în faţa PG, este ziua în care poliţia a încetat să mai aparţină poporului şi să mai slujească intereselor societăţii, „ajungând într-o congregare cu forţe particulare, dirijate direct de cel care încearcă de câţiva ani să-şi supună întreaga ţară - Plahotniuc”.

Totodată, Ursachi şi Petkov au prezentat dovezi foto şi video care arată cum mai multe persoane, inclusiv bătrâni, au fost loviţi cu bâta în cap de mascaţi la protestul din ziua învestirii Guvernului Filip.

„După 6 septembrie au fost mai multe proteste, în care poliţia şi-a permis să intre în forţă împotriva protestatarilor, totul culminând cu data de 20 ianuarie, atunci când oamenii au fost, la propriu, bătuţi şi maltrataţi. Atunci poliţia a aplicat forţa fizică în totală ilegalitate, lovind oamenii cu bâtele în cap şi atacând bătrâni. De atunci totul s-a transformat în dezmăţ, de pe 20 ianuarie, când poliţia a trecut orice limită”, susţine Ana Ursachi.

La rândul său, fostul deputat Petkov a declarat că mascaţii care au lovit cu bâtele în protestatari pe 20 ianuarie au ştiut foarte bine că nu vor trebui să dea socoteală pentru acţiunile lor.

„În timpul manifestaţiilor paşnice sunt antrenate persoane din structuri paramilitare, aparţinând oligarhului Vladimir Plahotniuc. Acest lucru îl dovedesc acţiunile lor, care nu sunt proprii unor structuri precum este poliţia. Or, tot ceea ce am văzut noi indică asupra faptului că acei oameni îmbrăcaţi în uniforme de poliţişti, feţele cărora sunt totalmente acoperite cu măşti, nu aparţin unor structuri statale de ordine. Pe 20 ianuarie, în spatele Parlamentului, aceştia au bătut protestatarii direct în cap cu bastoanele. Pentru mine este clar că persoanele care au lovit oamenii în cap cunosc foarte bine că acţiunile lor sunt ilegale, dar ştiu că n-o să le fie nimic pentru asta. Ca să ştiţi, în mai multe ţări ale lumii se utilizează forţe speciale, mascaţi etc, dar în toate ţările lumii aceşti mascaţi au semne oarecare de distincţie, pentru ca în caz că s-a comis o fărădelege, persoana să fie identificată. Or, la toate acţiunile din iulie trecut şi până în prezent noi nu vedem nicio persoană care poate fi identificată printr-un număr sau o literă”, a spus Alexandr Petkov.

Organizatorii conferinţei au mai acuzat conducerea MAI de faptul că a admis o neglijenţă infracţională în momentul în care pe 15 februarie, la Judecătoria Râşcani, au fost prezenţi poliţişti şi paramilitari înarmaţi cu arme automate, în situaţia în care în instituţie se aflau mai multe persoane, printre care femei şi copii. Ministrului de Interne i se cere fie să vină cu o reacţie pe măsură, fie să-şi dea demisia.

„Cerem reacţionarea legală, descoperirea prin intermediul anchetei de serviciu şi predarea imediată a rezultatelor anchetei către organele de drept abilitate pentru atragerea la răspundere penală a persoanelor care au admis tortura, tratamentul inuman şi degradant, aplicarea neîntemeiată a armelor de foc şi mijloacelor speciale împotriva femeilor şi persoanelor în etate, pericolul declanşării armei de foc în spaţii închise şi utilizarea lor nepermisă în sala de judecată, precum şi escortarea ilegală în detrimentul unor obligaţii pe care trebuia să le desfăşoare o cu totul altă subdiviziune, în cazul deţinuţilor din grupul Petrenco. Deci toate aceste ilegalităţi urmează a fi trecute în fază de urmărire penală. Şi ministrul de Interne trebuie să contribuie cu o reacţie exprimată în mod primar în ancheta de serviciu şi apoi printr-o reacţie publică. Au trecut trei zile de la ultimul exemplu al fărădelegii crase în care s-a erijat poliţia sau cei care se ascund sub măştile de poliţie în RM. Iar tăcerea foarte dubioasă a ministrului de Interne poate indica asupra unei posibile complicităţi sau imposibilităţi de a combate acest fenomen dirijat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ministrul Jizdan ori nu vrea, ori nu poate face absolut nimic. Ambele noţiuni echivalează cu necesitatea de reacţionare sau de demisie”, a conchis Ana Ursachi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.