Sergiu Stati, unul dintre legislatorii care a părăsit PCRM-ul şi a aderat la Platforma Social-Democrată formată în jurul PD, a declarat la şedinţa Comisiei Politică Externă că e greu să te descurci în ţara noastră cu... 7.500 de lei pe lună. Potrivit declaraţiei de avere, însă, deputatul a încasat anul trecut un salariu lunar de peste 18 mii de lei.

O bună parte din populaţia Republicii Moldova ar putea să-i iniţieze pe deputaţi în arta supravieţuirii, spun oamenii de rând, care se arată indignaţi de afirmaţiile legislatorului.

„Săracu de dânsul, da ce să fac eu cu 1600 de lei? Ne-au adus ţara la dezastru şi merită la puşcărie”

„Poate să-i împrumutăm noi, nu? Dacă noi avem pensia o mie şi ceva şi plătim toate comunalele 3000, nouă mai mult ne ajunge? Noi cu soţul suntem ambii pensionari şi dacă le plătim pe toate nouă ne rămân câteva copeici, nu 7500”

„Domnului parlamentar aş vrea să-i dăm noi pensia noastră şi el să ne dea salariul lui, să vedem, să ne schimbăm măcar o lună”

„Săracul, vai de capul lui, eu primesc o mie de lei pensia şi tot nu am de unde, soţul primeşte 1300 şi eu 1000 de lei, ce să facem? Murim de foame degrabă. Degrabă ajungem la limită, la sapă de lemn”

„Cu aceşti bani nu se descurcă? lasă să mi-i dea mie că mă descurc eu, ăştia-s bani! Dacă nu ştie ce să facă, să dea la lume care trebuieşte, care au nevoie de medicamente, să le dea lor”

„Dar ce să spunem noi, pensionarii cu 700 de lei dacă el nu poate cu 7000 să se descurce? Asta e ceva straşnic ce se face în ţara noastră”

„Noi primim o pensie de o mie de lei. Nouă ne ajunge? Aş vrea să îi văd cum se vor descurca având o pensie de o mie de lei”

„De ne-ar da şi nouă aşa salariu, ne-am descurca, dar cum pensia la mine e de 1300 foarte greu ne descurcăm, foarte greu”

„E foarte mare ruşine. De şi-ar lua salarii mai puţin, iar la oameni, pensionari să dea pensii puţin mai mari”

„Logic că nu-i normal, dacă-i rămân atâţia bani îşi permite multe cu banii ăştia, alţii visează. E o mare ruşine!”

„Ar trebui să gândească foarte bine înainte de a spune ceva, să nu înrăiască lumea. Şi aşa există multă nedreptate. E groaznic, e imposibil să trăieşti aşa, nimeni nu se gândeşte la popor”.

Potrivit legii, un deputat ridică lunar o leafă de 7.100 de lei. La această sumă se adaugă sporuri salariale, remunerări pentru participarea la şedinţele de plen, prime, astfel că un legislator poate ridica lunar aproximativ 20 de mii de lei.

Asta în timp ce salariul mediu în sectorul bugetar abia de a depăşit anul trecut suma de 4.000 de lei, iar o pensie medie este de 1.170 de lei, ceea ce acoperă doar 80 la sută din minimul de existenţă.

Există însă şi bătrâni care au pensii şi mai mici. La sfârşitul anului trecut, în Moldova au fost înregistrate 5.431 de persoane care au o pensie lunară de doar 129 de lei.