În cazul nostru, vom vorbi despre un primar de „capitală europeană”, ai cărei locuitori mor pe câmpul de lupte din cel de-al Treilea Mandat de Edil al lui Chirtoacă. 

Să lăsăm de-o parte constatările de ordin general referitoare la un Chişinău transformat într-o cloacă, despre o capitală care niciodată ca până acum nu a fost mai murdară, mai jegoasă şi mai urâtă. Să nu mai amintim de aspectul general al oraşului care îţi dă impresia unui Ev Mediu întâmplător. Să lăsăm asta, fiindcă nu avem cu cine vorbi şi cui spune. O persoană dacă nu are spirit gospodăresc, dacă n-a fost obişnuită de mică cu ideea păstrării curăţeniei, nu-l mai speli cu tot „Ariel”-ul din lume. 

Să vorbim despre oameni. Despre oameni care mor, iar primarul arogant nu păţeşte nimic. 

Aşadar, tragedia de la cafeneaua „La soacra”. (Iată încă un semn care denotă gradul nostru de dezvoltare civilizaţională – să numeşti un local „La soacra”!) Rezultatele exploziei sunt cutremurătoare – 17 răniţi şi 4 morţi. Care a fost reacţia lui Chirtoacă? Proprietarii sunt de vină! – a strigat el. Bineînţeles că proprietarii, cine spune nu? Şi ei se află în arest. Dar tu cine eşti: primar sau alpinist amator care anunţă televiziunile să vină să te filmeze la o nouă căţărare? Eşti edilul acestei capitale sau un politician populist de cea mai joasă speţă? 

Inutil să vă mai amintesc ce s-a întâmplat la Bucureşti după tragedia de la clubul „Colectiv”. Nu doar primarul Piedone s-a ales cu un dosar penal, dar a şi demisionat un Guvern întreg! 

În cazul Chişinăului toate merg pe dos! De dosare penale deschise pe numele oficialilor – nici nu poate fi vorba! Dar nimeni dintre ei, Chirtoacă de exemplu, nici nu s-a gândit să-şi dea demisia de onoare. Nu, Chirtoacă doarme uşor cu morţii la marginea patului său. 

Şi dacă a văzut că nimeni nu-i spune nimic, primarul cu obrazul ca tureatca, a continuat să se comporte ca un edil al capitalei moarte. Are loc un alt incident – se defectează caruselul din centrul oraşului, iar două tinere ar fi putut să moară. Cine e de vină? Primarul care a semnat autorizaţia? Dar cum să fie de vină tureatca? Prima lui reacţie a fost să dea vina pe… Nu, n-o să vă vină să credeţi pe cine i-a învinuit el! Pe protestatari! Da, ei sunt de vină că primarul a permis ca acest carusel să fie instalat în PMAN! Pe lângă faptul că e un nesimţit, e şi un laş acest căţărător pe panouri publicitare. Se teme să-şi asume responsabilităţile ce-i revin! 

Urmărindu-l de aproape zece ani cum se caţără pe buldozere, panouri publicitare, troleibuze, privindu-l cu îngrijorare cum se bagă în ţevile de canalizare – mulţi dintre noi au înţeles că din tureatcă nu poate ieşi nimic altceva mai bun decât tureatcă. Iată de ce e cazul să-i spunem să plece. Să ne lase. Să nu aducă oraşul la condiţia de cimitir. Chirtoacă, pleacă! 

Înţeleg că acest îndemn mi-a fost şoptit la ureche de mâna Moscovei. Dar prefer ca tureatca să creadă ce-i pofteşte rânza lui umflată, numai să nu mai moară nimeni în acest oraş în care chişinăuienii sunt băgaţi în tranşeele unui adevărat război desfăşurat sub flamura celui de-al Treilea Mandat. 

Val BUTNARU