„Ştiţi ce spuneau cei din PD, când proiectul era discutat la Guvern? PD a motivat că au nevoie de mai multe licenţe ca să promoveze integrarea europeană”, a menţionat ex-ministrul Educaţiei, Maia Sandu, aseară, la Cabinetul din Umbră, de la Jurnal TV. „Trebuie să „dezoffshorizăm” şi presa din Republica Moldova”, a mai spus Maia Sandu, în alt context.

În cadrul emisiunii spiritele s-au încins în momentul în care analistul politic Corneliu Ciurea a declarat că nu vede o problemă ca o persoană să controleze mai multe posturi de televiziune, în număr mare, dacă acestea sunt comerciale. „Cazul Berlusconi este un exemplu european. Era clar că dacă renunţăm la posturi publice şi mergem pe zona economică, atunci trebuie să-i lăsăm pe oamenii bogaţi să-şi deschidă posturi de televiziune”, a menţionat Ciurea.

„Dar cine sancţionează dezinformarea, dacă nu este un organ care să reglementeze aceste lucruri?”, i-a reproşat Maia Sandu.

„Eu cred că orice televiziune are dreptul să manipuleze şi tocmai din această cauză accept să apar la toate televiziunile, pentru că cred că astfel se echilibrează opiniile”, a răspuns Corneliu Ciurea.

„Ei, vedeţi că dvs. sunteţi invitat astăzi la toate posturile. Noi nu suntem invitaţi la toate, asta e diferenţa. Eu cred că este important, dacă ne gândim la sănătatea acestei societăţi şi dacă vorbim că educaţia este foarte importantă, dacă vrem ca oamenii să aibă o gândire analitică şi să fie capabili să ia decizii, atunci trebuie să luptăm cu propaganda rusească, cu propaganda oligarhilor locali şi cu manipularea”, a declarat Maia Sandu.

Analistul Corneliu Ciurea a mai spus că nu vede o problemă nici în faptul că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, dar şi alţi membri ai Platformei DA, au fost şi sunt linşaţi mediatic la posturile de televiziune ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Aţi intrat în iad, pe un câmp politic aşa cum este în RM, v-aţi asumat riscurile. Eu văd manipulare din ambele părţi. Credeţi că cei de la putere n-au trecut şi ei prin linşaj şi nu trec zilnic?”, a menţionat Ciurea.

La rândul său, comentatorul politic Victor Ciobanu a punctat: „Există politici redacţionale diferite, e clar, în presa din toată lumea există o doză de manipulare, dar există şi deontologie, nişte reguli de bună purtare, care în toată lumea cel puţin sunt respectate, ceea ce la noi nu se întâmplă.”

Şi moderatorul emisiunii, jurnalistul Val Butnaru, i-a dat o replică lui Corneliu Ciurea. „În momentul în care trustul lui Plahotniuc are toate frecvenţele cu acoperire naţională, iar Jurnal TV a avut cred că vreo 24 de tentative de a obţine măcar una, despre ce vorbiţi?”, a spus jurnalistul.

În context, Andrei Năstase a declarat că una dintre priorităţile de vârf ale lui Vladimir Plahotniuc în acest moment este „distrugerea Jurnal TV şi a Nataliei Morari personal şi a emisiunii ei, imediat după alegerea preşedintelui”.

De cealaltă parte, Corneliu Ciurea a spus că atât Jurnal TV, cât şi Natalia Morari, „dau mari bătăi de cap celor din tabăra opusă”, însă a opinat că nu se va ajunge totuşi până la închiderea Jurnal TV sau a înlăturării jurnalistei.

Amintim că, săptămâna aceasta, Guvernul a respins un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, care ar fi ameninţat imperiul mediatic controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Proiectul prevedea modificarea articolului 66, unde este stipulat în prezent că o persoană fizică sau juridică poate deţine cel mult cinci licenţe de emisie în aceeaşi unitate administrativ-teritorială. Autorii proiectului propuneau ca o persoană să poată deţine maximum două licenţe, fără posibilitatea de a deţine exclusivitatea. 

Iniţiativa a fost însă respinsă la intervenţia ministrului democrat al Justiţiei, Vladimir Cebotari. Potrivit acestuia, ministerul ar pregăti un alt proiect, care „este mai reuşit”. Dacă ar fi trecut, proiectul ar fi putut atenta la integritatea trustului mediatic al oligarhului Vladimir Plahotniuc, care oficial înglobează 7 posturi de televiziune şi radio. Este vorba despre posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 şi Publika TV, dar şi posturile de radio Publika FM, Maestro FM şi Muz FM. Totodată, ieri s-a confirmat informaţia că, pe lângă cele patru posturi TV pe care le deţine, Plahotniuc a mai cumpărat două televiziuni - CTC Moldova şi Super TV.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.