În şedinţa de ieri a Guvernului, miniştrii au avizat negativ un proiect de modificare a Codului Audiovizualului, ce prevede că o persoană fizică sau juridică NU poate deţine cinci licenţe de emisie concomitent, aşa cum este permis în prezent. Executivul şi-a motivat decizia prin faptul că ministerul Justiţiei pregăteşte un alt proiect. 

„Este de râsul găinilor, vorba moldoveanului, pentru că un proiect de lege care încă nu a fost elaborat se declară din start mult mai bun decât unul existent, proiect de lege care repara o eroare care a fost admisă în anul 2009-2010, când codul audiovizualului a fost amendat în sensul în care o persoană juridică a obţinut dreptul să deţină până la cinci licenţe faţă de două cât era. Avem în prezent o concentrare excesivă pe domeniul mass-media. Faptul că Guvernul RM a respins acest proiect de lege demonstrează lipsa de deschidere pentru a îndeplini acele cerinţe ale protestatorilor, inclusiv care au fost formulate şi în documentele forumului civic, în care se spune inclusiv faptul că trebuie să se ia măsuri pentru limitarea concentrării”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, pentru Jurnal TV.

„După mine, această decizie a Guvernului urmăreşte tergiversarea procesului de limitare a concentrării mass-media, pe care o remarcăm în ultimii ani în RM. Acum, după ce au intrat în vigoare acele modificări ale Codului Audiovizualului prin care proprietarii de media care sunt obligaţi să îşi declare proprietăţile, ştim cu certitudine care sunt proprietarii mass-media şi putem să presupunem la moment că această decizie este ghidată de interesele acelor patroni media care sunt şi politicieni. Deci nu sunt interesaţi să fie votată o astfel de lege pentru că au anumite interese”, susţine, al rândul său, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Că proiectul respins de Guvern ar fi fost o soluţie pentru demonopolizarea pieţei mediatice din Moldova o susţin şi unii membri CCA. 

„S-a depistat această problemă şi acest proiect ar fi venit în soluţionarea acestei probleme. Noi trebuie să revenim la articolul 66 din Codul Audiovizualului şi, într-adevăr, să revizuim numărul de licenţe pe care le poate deţine o persoană... Cu siguranţă ar fi fost o soluţie de demonopolizare a pieţei”, a declarat Olga Guţuţui, membră a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
membru CCA

Alţi membri CCA aşteaptă însă proiectul ministerului Justiţiei.

„Aştept să văd care este propunerea Ministerului Justiţiei. Dacă va fi necesar, Consiliul Coordonator al Audiovizualului îşi va da obolul, ne vom expune şi până la proba contrarie vreau să cred există o intenţie bună a Guvernului ca să nu existe mai multe proiecte de legi”, susţine Dragoş Vicol.

„Eu consider că argumentele Guvernului sunt pertinente, ulterior urmează să decidă Parlamentul...Pertinent deoarece Guvernul a spus în felul următor că la moment au fost eliberate licenţe şi dacă va fi adoptată o decizie care va duce la limitarea numărului de licenţe...atunci se va priva cineva de dreptul de a poseda o licenţă sau un post de televiziune”, este şi părerea lui Artur Cozma.

Amintim că, în iunie 2015, doi deputaţi neafiliaţi au propus modificări la articolul 66 din Codul Audiovizualului, care spune că o persoană fizică sau juridică poate deţine cel mult cinci licenţe de emisie în aceeaşi unitate administrativ-teritorială. Însă, legislatorii şi-au dorit ca acest drept să fie limitat. Astfel, proprietarul să nu poată deţine mai mult de două posturi tv sau radio. 

Precizăm că, anterior, Parlamentul a votat alte modificări ale Codului Audiovizualului, care obligau radiodifuzorii privaţi să declare cine sunt adevăraţii proprietari ai posturilor. Atunci, oligarhul Vladimir Plahotniuc a recunoscut oficial că deţine un întreg imperiu media: patru posturi de televiziune şi trei de radio.