Reprezentanţii societăţii civile susţin că felul în care miniştrii au semnat declaraţiile de integritate, adică în lipsa camerelor de luat vederi, va împiedica tragerea la răspundere a demnitarilor, care vor îndrăzni să comită abateri.

„Pentru noi era important, nu este vorba de show, dar totuşi această declaraţie să fie semnată public. Ca să nu se întâmple că cineva constată că această declaraţie a fost încălcată şi pe urmă să i se spună „cine v-a spus că aceasta este semnătura mea?” O semnătură undeva cu cineva nu este promisiunea în faţa societăţii civile. Pentru mine asta este un semnal”, a declarat directorul executiv Transparency International, Lilia Carasciuc.

„Ne dăm seama că este o formalitate, un document care nu are niciun fel de obligaţiuni. Este un fel de noblesse-oblige, dar era vorba de o contrasemnare din partea societăţii civile. În cazul când nu sunt subsemnate, nu sunt depozitate de către societatea civilă, chiar mie îmi vine să le consider nule aceste declaraţii”, a menţionat şi preşedintele Centrului „DIALOG-Pro”, Lilia Snegureac.

„Cum e să depui un jurământ la miez de noapte? E o întrebare retorică. Pentru că eu una m-aş simţi foarte şi foarte intimidată”, a punctat şi Mariana Kalughin, expert la Centrul Anticorupţie.

Explicaţia miniştrilor nu a întârziat să apară.

„Atunci când este temperatură, intervii să o scazi imediat şi nu stai să aştepţi dimineaţa. Declaraţiile de integritate despre care am vorbit sunt aici cu mine. Suntem gata să le deposedăm aşa cum am invitat cu multe săptămâni în urmă să facem acest lucru”, a spus ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

„Simbolic contează acest lucru, dar, sincer să vă spun, pentru mine personal nu contează. Eu sunt gata să răspund pentru orice literă care am scris-o acolo”, a fost şi răspunsul lui Valeriu Munteanu.

Situaţia a devenit şi mai tensionată atunci când Vladimir Cebotari s-a arătat deranjat de criticile adresate prea des, prin mass-media, unor demnitari şi a pus la îndoială calitatea investigaţiilor care scot la iveală averi nedeclarate ale funcţionarilor publici. Replica a stârnit furia societăţii civile.

„Vrem ca acele suspiciuni să fie documentate şi să fie într-adevăr ceva bazat pe o investigaţie reală, făcută de specialişti care să înţeleagă un domeniu sau altul. Puţini dintre cei prezenţi aici în sală pot spune că ei nu sunt afiliaţi politic, iar noi vorbim despre critici aduse politicului de către alte persoane care au afiliere politică”, s-a arătat nemulţumit ministrul Justiţiei.

„Eu nu sunt afiliat politic şi chiar rog frumos oamenii care nu sunt afiliaţi politic să nu luaţi asta ca o presiune, să ridicăm mâna, pentru ca jurnaliştii să poată investiga dacă suntem afiliaţi politic sau nu. Haideţi să facem acest exerciţiu. Acuma s-a filmat pentru istorie”, a propus Petru Macovei.

„Un grup de presă independent, de acela care consideraţi că poate oleacă e afiliat sau oleacă neafiliat, nu primeşte niciun ban de la stat. Republica Moldova nu le-a oferit nimic decât stresuri, neacces la informaţii şi uneori aşa câte o declaraţie aruncată în vânt că mătincă sunteţi oleacă afiliaţi. Când faceţi aşa declaraţii, ne loviţi. Interesaţi-vă cum lucrează, cum trăiesc şi ce fac aceşti oameni şi apoi spuneţi-le dacă sunt afiliaţi sau nu!”, l-a apostrofat pe Cebotari redactorul-şef al Ziarului de Gardă, Alina Radu.

În context, preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice şi-a exprimat regretul că, de cele mai multe ori, investigaţiile care scot la iveală ilegalităţi comise de unii demnitari nu sunt luate în calcul de organele de drept.

„Este treaba noastră a jurnaliştilor să venim cu aceste informaţii. Mai departe este treaba organelor de drept să vadă de unde are acest funcţionar aceste averi, dar nu se întâmplă nimic”, a punctat Cornelia Cozonac.