Autorităţile promit şi ele, de câţiva ani deja, liberalizarea regimului de obţinere a unei autorizaţii de funcţionare pentru comerţ. Atunci când a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, R. Moldova chiar s-a angajat să „optimizeze sistemul de autorizaţii la etapa iniţierii activităţii antreprenoriale prin implementarea oficiilor unice pentru deservirea în complex a începerii activităţii de către subiecţii pieţei”. În februarie 2015, Tudor Copaci, pe atunci viceministru al Economiei, anunţa instituirea mecanismului de ghişeu unic la emiterea autorizaţiei de funcţionare.
Promisiunile neonorate ale autorităţilor
„Actualmente, pentru desfăşurarea afacerii în comerţ, de la operatorul economic se solicită un număr extins de acte permisive (autorizaţii, certificate, avize, licenţe etc.). Majoritatea dintre acestea se dublează, impun costuri majore, timp, resurse financiare şi umane. Iată de ce, în acest proiect, ne-am propus să excludem atât reglementările contradictorii şi normele inutile la eliberarea autorizaţiilor în comerţ, care creează impedimente în activitatea agenţilor economici, cât şi suprapunerile de funcţii de autorizare şi control ale autorităţilor publice locale (APL) şi centrale (APC) în domeniul comerţului”, recunoştea Tudor Copaci. Acesta menţiona că modificările în legislaţie vor permite reducerea semnificativă a procedurilor şi a etapelor de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare în comerţ existente în prezent, iar agenţii economici îşi vor ridica autorizaţia de funcţionare în comerţ în 7 – 14 zile.
Nu a fost să fie. Deşi ne aflăm deja în februarie 2016, proiectul nu a fost încă implementat. Între timp, Tudor Copaci a ajuns, de la Ministerul Economiei, în funcţia de secretar adjunct al Guvernului în Cabinetul Filip. Acesta nu-şi mai aminteşte detalii despre acea promisiune, însă crede că instabilitatea politică a fost de vină pentru faptul că proiectul ghişeului unic nu a fost implementat. „A fost o perioadă îndelungată în care m-am detaşat şi nu vă pot spune multe. Nu pot să vă spun care au fost impedimentele fiindcă acum chiar nu ţin minte. Cred că instabilitatea politică a fost un impediment, pentru că nu s-au luat decizii politice. Cred că asta a fost”.
Legea despre autorizaţii
Eliberarea unei autorizaţii de funcţionare pentru comerţ pe teritoriul R. Moldova este reglementată de Legea cu privire la comerţul interior. Fiecare oraş, însă, are propriul regulament, în baza căruia organizează eliberarea unei astfel de autorizaţii. La general, legea spune că autorizaţia de funcţionare se eliberează comerciantului în urma unei cereri depuse la autoritatea administraţiei publice locale în termen de 20 de zile calendaristice. La cerere, începătorul în afaceri trebuie să depună mai multe acte, obţinerea cărora durează câteva luni. Bunăoară, pentru a deschide un magazin alimentar, e nevoie de o autorizare sanitară, care poate fi obţinută doar de la Centrul de Sănătate Publică. Totodată, pentru magazinele care funcţionează în blocuri, e nevoie şi de un acord din partea locatarilor.
De asemenea, e nevoie de certificatul de conferire a categoriei şi contractul încheiat cu un laborator acreditat pentru investigarea probelor calităţii materiilor prime şi produselor preparate din ele. Suplimentar acestor acte, la cererea de obţinere a autorizaţiei de funcţionare se anexează şi un contract pentru transportarea deşeurilor menajere solide, care se încheie, în Chişinău, doar cu Întreprinderea Municipală (ÎM) „Autosalubritate”, iar în celelalte oraşe, cu întreprinderile locale responsabile de gestionarea deşeurilor. În Chişinău, de exemplu, pentru evacuarea unui m³ de deşeuri, reprezentanţii ÎM „Autosalubritate”, contactaţi de noi, ne-au spus că e nevoie de 90 de lei, bani care se achită lunar, în funcţie de cantitatea de deşeuri. „Noi nu avem treabă cu autorizaţia. Cu noi semnaţi contract pentru a fi curat”, ne-a replicat o angajată de la „Autosalubritate”, atunci când am întrebat-o, în calitate de potenţial client, despre actele şi procedura prin care poate fi semnat contractul cu întreprinderea municipală în vederea obţinerii unei autorizaţii de funcţionare.
Întreprinzător: „Procesul este foarte birocratic şi durează prea mult”
Vlad Şuleanschi, administratorul unui restaurant deschis anul trecut în centrul Chişinăului, spune că, în cazul lor, obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare pentru deschiderea restaurantului a durat vreo şase luni. „Noi am hotărât din start că nu plătim mită, de asta a şi durat mult obţinerea autorizaţiilor. Cea mai mare problemă pe care o văd e că nu-ţi este clar de unde să începi ca să primeşti autorizaţie, care certificat îţi trebuie în primul rând, care-i procesul, unde te înregistrezi… Să faci o firmă e foarte simplu, în două zile ai firma gata. Mai departe – durează”.
Şuleanschi spune că cel mai lung a fost procesul de obţinere a autorizaţiei sanitare de la Centrul de Sănătate Publică (CSP) Chişinău, deoarece, spune el, multe reguli sunt încă de pe vremea URSS, fiind foarte neclare. „Cauţi legea pe internet şi nu o găseşti. Nimeni nu-ţi spune exact cum ar trebui să fie. Nu este o claritate, nu ştii ce paşi trebuie să urmezi. Noi mergeam, practic, cu ochii închişi. După CSP Chişinău, am ajuns la ANSA (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.). Asta-i una şi aceeaşi autorizaţie ca şi cea de la CSP, ei verifică aceleaşi lucruri, pur şi simplu, eu trebuie să plătesc în ambele părţi. Singura diferenţă e că ANSA m-a întrebat dacă am sau nu abator şi dacă eu omor sau nu animale în restaurant. O mare problemă la ANSA e că la ei certificatul se eliberează în 20 de zile lucrătoare. Asta e foarte-foarte mult, aproape o lună de zile, dar fără acest certificat nu poţi merge mai departe”, povesteşte tânărul întreprinzător.
„Toţi se simt şefi”
După obţinerea avizelor sanitare, spune Vlad Şuleanschi, au urmat alte zile de aşteptare, alte taxe achitate şi noi drumuri la pretură, la Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău şi la Serviciul Fiscal de Stat. „În total, a durat aproape şase luni. În tot acest timp plăteam chiria localului, care nu e deloc ieftină, chiar dacă nu activam. Oamenii din aceste instituţii parcă nu lucrează în interesul cetăţeanului. Toţi se simt şefi. Trebuie să-i aduci şi să-i duci cu maşina. De ce? Eu doar am plătit pentru aceste servicii”, se arată indignat administratorul restaurantului.
Într-un final, firma condusă de Şuleanschi a obţinut autorizaţia râvnită pentru o perioadă de un an, deşi, explică tânărul, de obicei ea se eliberează pe un termen de trei ani. În această primăvară, Şuleanschi urmează să parcurgă aceleaşi drumuri, pentru a-şi reînnoi autorizarea. Acest proces este unul mai facil, explică oamenii de afaceri cu care am discutat la subiect, pentru că, spun ei, deja cunosc procedura şi regulile de joc de pe tărâmul autorizaţiilor.
Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă