Declaraţiile aparţin reprezentanţilor Asociaţiei pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe, Apollo. Experţii au anunţat astăzi că s-ar putea adresa la CEDO, dacă CCA va continua să ignore decizia irevocabilă a CSJ.

„Atitudinea instituţiilor de reglementare în ceea ce priveşte drepturile de autor şi concurenţa neloială este una total ignorantă. Avem o colaborare proastă cu Consiliului Concurenţei. Ori de câte ori ne-am adresat, am primit răspunsuri formale în care această instituţie îşi declină competenţa. La CCA este o problemă extrem de gravă. Avem o decizie CSJ din 2012 prin care CCA a fost obligat să identifice şi să sancţioneze radiodifuzorii care încalcă drepturile de autor şi conexe. Au trecut 4 ani. Această decizie a CSJ nu este executată. CCA, care este partajat politic PD-ului, nu-şi îndeplineşte obligaţiunile stipulate clar în legislaţie. Nu există voinţă politică pentru a rezolva aceste probleme din audiovizual din cauza interesului unor moguli care deţin instituţii de presă”, a declarat preşedintele asociaţiei, Vasile Năstase.

Reprezentanţii Asociaţiei care monitorizează aproape toţi radiodifuzorii din Moldova susţin că nivelul pirateriei a scăzut în ultimii ani. Mai multe televiziuni au renunţat să mai pună pe post filme piratate. Continuă însă să încalce drepturile de autor unele posturi TV care aparţin oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Din 2005 avem o scădere a nivelului pirateriei, de la 85% la 35%. Mai sunt câteva canale TV care difuzează cele mai multe filme, unele fiind suspectate de piraterie. Legislaţia şi atitudinea autorităţilor este una extrem de reticentă, păguboasă şi aceste televiziuni activează la nivelul limitei legale. Nu colaborează cu societatea civilă, nu oferă acces la contractele lor care sunt făcute în zonele off-shore, prin Insulele Virgine şi Panama. Este clar că aceste contracte sunt false, iar cei care le-au semnat trebuie să facă puşcărie. Celelalte canale au încetat difuzarea produselor granzilor mondiali, ale celor din SUA, dar difuzează filme şi seriale din Rusia. Ultimele produse nu pot fi verificate deoarece producătorii din Rusia nu sunt cooperanţi”, a adăugat Vasile Năstase.

Fără modificarea legislaţiei cu privire la audiovizual, care conţine lacune grave, nu va putea fi combătută pirateria, afirmă experţii. În aceste condiţii este imperioasă amendarea Codului Audiovizualului, mai ales în ceea ce priveşte măsurarea audienţei, repartizarea publicităţii, produsul autohton, etc.

Asociaţia Apollo a promovat anterior un proiect de lege care conţine zece modificări la Codul Audiovizualului, acesta însă se prăfuieşte la Parlament, fiind ignorat de legislatori.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.