Noaptea minţii. Pe vremuri pentru astfel de „ilegalităţi” Mătăsaru ar fi fost împuşcat sau, în cel mai bun caz, ar fi fost expediat în Siberia. Mă rog, “trecutul glorios” este aproape. Ne îndreptăm cu paşi rapizi spre un regim dictatorial. Oligarhic dictatorial. Ori poate că suntem deja acolo? Cel mai probabil. Pentru că într-un stat democratic nişte NKVD-işti nu l-ar ridica de acasă pe un protestatar ca pe cel mai periculos mafiot. De fapt, da, Mătăsaru este un criminal. Da, este un proscris. Sărmanul bufon a făcut o faptă reprobabilă. Şi-a permis să le arate fundul procurorilor, politicienilor. Iar asta nu se iartă. Mulţi mi-au spus, de ce îţi pasă de Mătăsaru, de ce îl aperi? Eu nu-l apăr pe Mătăsaru. Eu apăr un principiu, un drept. Cel care îţi permite să te exprimi, să protestezi liber fără să fii supus presiunilor unui stat inept. Dacă Mătăsaru era amendat pentru tulburarea liniştii publice, daca se aplica buchia legii în ziua respectivă, după protest – nu aveam nicio problemă. Ar fi mers în instanţă să-şi susţină punctul de vedere, ar fi ajuns la CEDO… Dar poliţiştii au vrut să-l reţină pe Mătăsaru pe ascuns, aşa cum au votat deputaţii guvernul Filip. Ei bine, aşa ceva nu poate fi tolerat. Astăzi poliţiştii l-au săltat pe Mătăsaru, mâine vor veni după voi. Un agramat va însăila trei fraze în care va spune că nu aveţi un loc de muncă şi veţi ajunge la mititica. Numai că în cazul vostru nimeni nu o să spună nici mâr. Încă nu e târziu să spunem ”Je suis Mătăsaru!”

Am observat că multă lume întoarce nasul când e vorba de Mătăsaru. Le pute. Căci cine este Mătăsaru? Un bufon. Intelectuali de budoar, bloggeri plătiţi, analişti scârnavi, lor le este în cot de… sărmanul bufon. Am văzut o atitudine similară, de snobism, şi în cazul unora care spuneau că le este „scârbă” să protesteze lângă „ţăranii” din PMAN veniţi să strije „Jos Corupţia!” Mda. Intelectualii lu’ peşte. Vă consideraţi elita, dar nu sunteţi decât… reprezentanţii celei mai vechi profesii. Vine un regim, îl slujiţi cu obedienţă, se schimbă regimul, săriţi pârlazul. Am văzut intelectuali, jurnalişti, analişti, iar mai nou şi bloggeri, care au schimbat cu uşurinţă stăpânul când a fost cazul. Mătăsaru este mai integru decât voi. De o sută de ori mai integru. El a protestat la fel de vehement şi pe vremea comuniştilor, când îi închinaţi osanale lui Voronin, şi astăzi, când faceţi sluj în faţa lui Plahotniuc. Societatea moldovenească are nevoie de Mătăsaru. Trebuie să avem un bufon care să ne arate că suntem în ra..at, dar nu realizăm asta.
PS: Urmăresc cu îngrijorare cum mor cu zile moldovenii din cauza incompetenţei şi corupţiei autorităţilor. 4 au murit după incendiul din localul „La soacra”. Ieri a murit o femeie intoxicată cu gaz. Culmea, ambulanţa i-a vizitat locuinţa. Medicii i-au lăsat un bilet că au fost la uşa ei, dar sărmana, fiind cel mai probabil în comă, nu le-a deschis, aşa că au plecat fără să le pese. Chirtoacă nu şi-a dat demisia după ce 4 oameni au murit într-un local pe care nici naiba nu l-a verificat. Glăvan nu-şi va da demisia, deşi conduce un sistem corupt, putred şi incompetent. Cum trăim… aşa murim!

Articol semnat de Vitalie Cojocari