"Ce se întâmplă la Alep este o ruşine (...) Este o ruşine că nu am reuşit să creăm culoare umanitare, însă trebuie să încercăm în continuare", a spus ea la congresul partidului său, Uniunea Creştin Democrată (CDU), care ar urma să aprobe candidatura sa pentru un nou mandat de cancelar la alegerile din 2017.

"Siria este scufundată într-un război teribil", a declarat Merkel, arătând cu degetul spre Moscova pentru sprijinul pe care îl acordă preşedintelui sirian Bashar al-Assad, notează şi EFE.

Ea şi-a mai exprimat regretul că, spre deosebire de mobilizările masive din Germania împotriva Tratatului de Liber-Schimb (TTIP) între Uniunea Europeană şi SUA, nu există demonstraţii similare împotriva bombardamentelor de la Alep.

"Ceva nu este în regulă", a spus Merkel.

"Lupta împotriva ameninţării asimetrice a terorismului islamist trebuie dusă în comun (...) Însă în loc de acest lucru, Rusia şi Iranul susţin regimul Assad în acţiunea sa brutală împotriva populaţiei", a atras ea atenţia.

Situaţia de la Alep se află marţi la originea unor noi tensiuni diplomatice: Rusia a acuzat SUA că au anulat discuţiile prevăzute la Geneva şi că refuză un dialog "serios', în special în privinţa rebelilor sirieni, pentru a le permite "să câştige timp", în timp ce forţele guvernamentale sunt pe punctul de a prelua controlul asupra unui important bastion al adversarilor lor.

Îndepărtarea rebelilor din Alep ar reprezenta cea mai mare victorie a regimului lui Bashar al-Assad în conflict, care a făcut peste 300.000 de morţi din 2011.