30 de deţinători de pământ din localitatea Mereni şi Cimişeni au semnat o petiţie prin care solicită Ministerului Mediului, Inspectoratului Ecologic de Stat, Ministerului Sănătăţii şi Centrului de Sănătate Publică să investigheze dacă depozitarea deşeurilor lichide în bazinul acvatic din preajma terenurilor lor agricole corespunde legislaţiei şi nu afectează mediul înconjurător. Potrivit lor, până în prezent, nu au primit niciun răspuns din partea instituţiilor respective. Aşa că, oamenii spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţele de judecată.

Lacul de acumulare a fost dat în arendă de către primăria satului Cimişeni, raionul Criuleni, unei firme asociate întreprinderii, care se ocupă de creşterea animalelor. Directorul fermei spune că a acţionat conform legii.

Pe de altă parte, o porţiune de teren aparţine altui sat, Mereni, iar primarul localităţii este nemulţumit. Potrivit lui,lucrările de amplasare a reţelei de evacuare a deşeurilor s-au făcut ilegal, întrucât nu s-a coordonat cu niciun proprietar de teren. El spune că a înaintat un demers organelor responsabile pentru a fi pedepsită administraţia fermei.

Primarul satului Cimişeni, însă, nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Inspecţiei Ecologice din Anenii Noi au confirmat că întreprinderea nu dispune de nicio autorizaţie, care să permită evacuarea deşeurilor lichide în acea zonă şi că a fost iniţiată o investigaţie în acest sens. În schimb, cei de la Inspecţia Ecologică din raionul Criuleni au declarat că s-a acţionat conform regulamentului şi că nu există motive de îngrijorare. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Ecologic de Stat a declarat că urmează să fie făcute investigaţii de laborator la faţa locului, iar primele rezultate vor fi anunţate săptămâna viitoare.