„Consiliul Coordonator al Audiovizualului a efectuat monitorizarea emisiunii „Ora de Ras" difuzată de postul de televiziune Jurnal TV pe data de 20 noiembrie 2016, iar rezultatele monitorizării au constatat că postul de televiziune Jurnal TV nu a comis derogări de la legislaţia audiovizuală. Legea numărul 64 din 23 aprilie 2010 nu include Consiliul Coordonator al Audiovizualului în categoria autorităţilor competente să examineze litigiile legate de apărare, onoare şi demnitate”, a declarat şefa Direcţiei monitorizare TV CCA, Elena Cîşlaru.

Chiar şi aşa, membrul CCA, Dragoş Vicol, consideră subiectul de satiră o infracţiune. 
 
„Vreau să vă spun că acest atac fără precedent al Jurnal TV, eu pun semnul de egalitate şi vă rog să nu credeţi că este o exagerare, exact procedează cum a intrat zilele trecute acel camion, care a intrat în oameni la târgul de Crăciun din Berlin sau cum a fost asasinat ambasadorul turc în Ankara,” a afirmat Dragoş Vicol.
 
Mai mult, Vicol a propus ca examinarea subiectului să fie amânată pentru şedinţa următoare şi insistă ca postul Jurnal TV să fie sancţionat. „Nu voi putea ieşi din acest edificiu şi să dorm liniştit, să am conştiinţa împăcată dacă pe măsura gravităţii acestei abateri nu va fi sancţionat postul tv Jurnal TV aşa cum se cuvine. Faptul că ei şi-au cerut scuze, există în popor o vorbă foarte bună: Dumnezeu să-i ierte, dar păcatul trebuie să şi-l tragă...Eu îmi cer iertare încă o dată de la camarazii lui în locul acestui Jurnal TV, care una spune, alta fumează... Dacă noi punem punct în această şedinţă, mi se pare că noi nu avem dreptul moral să ne considerăm membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.”

Propunerea lui Vicol a fost susţinută de şeful CCA Dinu Ciocan şi Artur Cozma.

„Nu-mi rămâne decât să susţin poziţia dumneavoastră şi solicitarea de amânare”, a opinat Dinu Ciocan

„Până la urmă, eu propun să susţinem poziţia domnului Vicol şi să ne mai consultăm”, a adăugat Artur Cozma.

Au fost însă contrazişi de către alţi membri CCA. 

„Eu nu sunt de acord cu această propunere cu ideea de a amâna...Ceea ce din punctul meu de vedere a fost un lucru foarte bun pentru toate instituţiile de media că instituţia a reacţionat, autorii s-au autosesizat, au reacţionat imediat, şi-au cerut scuze...şi propun să punem şi noi punct la toată această poveste”, a declarat Mariana Onceanu-Hadârcă.
 
„Eu sunt de acord cu propunerea doamnei Onceanu. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat, dar trebuie să recunoaştem că prea puţine instituţii sau chiar de loc ca o instituţie să-şi recunoască greşeala şi să iasă cu scuze. După mine, este un fapt consumat şi nu trebuie să facem din acest caz tragic subiect de discuţii şi dezbateri în continuare, odată ce avem poziţia oficială a autorilor acestei emisiuni”, a comentat membru CCA, Olga Guţuţui.

Într-un final, iniţiativa lui Dragoş Vicol a acumulat şase voturi. 

„Propunerea a fost cea de a amâna examinarea acestor sesizări pentru şedinţa ulterioară. Cine este pentru, rog să votăm. Şase. Cine este pentru a lua act de această sesizare, rog să votăm. Doi. Deci, chestiunea se amână pentru examinare pentru următoarea şedinţă”, a declarat şeful CCA Dinu Ciocan.

Autorii emisiunii „Ora de Ras" condamnă acţiunile unor membri CCA.

„Eu nu pot să înţeleg cum poate un Consiliu Coordonator al Audiovizualului să sancţioneze o opinie. Reiese că noi ajungem chiar la cenzură şi ajungem nu la un CCA, dar la o poliţie mediatică şi un fel de jandarmi mediatici a căror intenţie este pur şi simplu, în mod brutal, să închidă un post de televiziune. Ori oamenii nu sunt destul de profesionişti ca să ştie ce îşi poate permite CCA, ori sunt rău intenţionaţi, dar nu au în niciun fel dreptate”, a opinat prezentatorul Constantin Cheianu.

Nu este pentru prima dată când Dragoş Vicol cere pedepse pentru postul nostru de televiziune. Acum o lună, el a venit cu ideea de a sancţiona Jurnal TV pentru că, în campania electorală, a difuzat mai multe materiale despre candidatul comun al forţelor de centru-dreapta la prezidenţiale, Maia Sandu, şi mai puţine despre candidatul socialist, Igor Dodon. Mai mulţi experţi au calificat atunci decizia CCA drept o tentativă de instaurare a cenzurii în domeniul audiovizualului şi au sugerat că membrii instituţiei încearcă să protejeze interesele puterii. 

Dragoş Vicol nu a fost la fel de categoric şi în cazul unui post de televiziune controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, Prime TV, care a difuzat în campania electorală un reportaj manipulator despre pretinsa susţinere a Maiei Sandu de către diaspora siriană. Asta după ce, anterior, acelaşi post tv a preluat o altă ştire falsă despre aşa-zisa înţelegere dintre Maia Sandu şi cancelarul german, Angela Merkel, privind găzduirea unui număr de peste 30 de mii de migranţi sirieni în Moldova. Informaţia a fost dezminţită de şeful Departamentului relaţii cu publicul al Uniunii Creştin-Democrate din Germania, condusă de Angela Merkel. 

Dragoş Vicol s-a împotrivit să-i fie suspendată publicitatea postului Prime TV şi a pledat pentru o pedeapsă mai blândă. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.