Oleg Creciun a menţionat că, la începutul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii şi-a asumat angajamentul de a reforma Serviciul de Asistenţă Medicală Urgenţă. În acest sens, Guvernul a aprobat Programul Naţional pentru anii 2016-2020. Documentul prevede dezvoltarea şi punerea în aplicare a sistemului unic integrat cu alte servicii de urgenţă – 112. La fel, este vorba despre dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare.

Viceministrul a declarat că pe parcursul următorilor ani autorităţile îşi propun să procure 400 de unităţi de transport tip B şi 150 de ambulanţe tip C, în corespundere cu standardele europene şi recomandările OMS.

Potrivit oficialului, unităţile de transport sanitar vor fi dotate cu dispozitive medicale necesare pentru acordarea asistenţei medicale urgente, capabile să stabilizeze şi să menţină funcţiile vitale ale pacienţilor aflaţi în stare critică, până la transportarea la spital, scrie IPN.

În acest sens, vor fi investiţi circa 1,3 miliarde de lei, bani alocaţi din bugetul de stat, de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, dar şi de partenerii externi.

La fel, urmează să fie extins la nivel naţional serviciul SMURD, care în prezent activează în municipiul Bălţi şi Cahul. Astfel, vor fi disponibile mai multe ambulanţe SMURD, cu care vor interveni salvatorii în situaţii critice, până la sosirea ambulanţelor.