Informaţia despre faptul că Gumeniţă a fost achitat a fost confirmată de către Alexandru Caraman, procurorul care a reprezentat acuzarea de stat în instanţa de judecată. Acesta ne-a declarat că sentinţa a fost pronunţată în luna aprilie 2016, iar astăzi, dosarul lui Gumeniţă ar trebui să fie la Curtea de Apel Chişinău, după ce procurorii au atacat sentinţa de achitare emisă de Judecătoria sect. Buiucani.

Dosarul de învinuire a lui Iacob Gumeniţă a fost trimis în instanţa de judecată în vara anului 2010. În cadrul procesului, Gumeniţă a declarat că se consideră nevinovat. Acesta a fost judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, atunci când cel puţin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis.

În presă au apărut anterior şi imagini în care Gumeniţă lovea în tinerii răniţi care zăceau pe jos în Piaţa Marii Adunări Naţionale. 

Pe site-ul Judecătoriei Buiucani nu există nici măcar dispozitivul sentinţei emise de judecătorul Sergiu Lazari în dosarul lui Iacob Gumeniţă. Nici în agenda Curţii de Apel Chişinău nu este programată o şedinţă de judecată într-un dosar care să poarte numele fostului vicecomisar de Chişinău, mai scrie Ziarul de Gardă.

Gumeniţă nu este primul „om al legii” achitat în dosarele 7 aprilie. Anterior, în iulie 2015, Curtea Supremă de Justiţie a considerat că generalii Papuc şi Botnari nu au încălcat legea în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Aceştia au acţionat corect, iar faptul că nu au intervenit pentru a stopa devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost o mişcare bună, pentru că astfel au fost salvate vieţile mai multor copii care au participat la proteste. „Daunele materiale constituie un prejudiciu reparabil, pe când jertfele omeneşti, în special în rândul copiilor, ar fi constituit un prejudiciu iremediabil din punct de vedere al valorilor morale şi sociale”, se spune în decizia CSJ. Cât despre maltratările din comisariate, judecătorii au ajuns la concluzia că responsabilitatea ţine de fiecare poliţist în parte, şi nu de cei care conduceau pe atunci cele mai importante instituţii de asigurare a ordinii publice. Aceste constatări se regăsesc în decizia motivată a celor cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, care i-au absolvit de orice vină pe Papuc şi Botnari în dosarele 7 aprilie.

Recent, Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, au fost declaraţi nevinovaţi în dosarul 7 aprilie 2009, după ce, ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău.