Spre exemplu, în cazul laptelui au fost constatate diferenţe de un leu, brânza în sectorul Ciocana este cumpărată cu 46,48 de lei, iar în sectorul Buiucani cu 51 de lei. Untul în sectorul Ciocana este cumpărat cu aproximativ cu 73 de lei, iar la Buiucani cu 99 de lei.

Diferenţe de doi lei s-au constatat la chefir, la smântână - 5.47 lei, la cartofi - 4 lei, mere - 10 lei, ulei - 10 lei, iar la carne şi peşte de la 14 până la 22 de lei.



Potrivit raportului, analiza principalelor produse consumate de copii arată că în alimentaţia lor predomină pâinea, pastele, produsele de patiserie şi uleiul, toate în proporţie de 100%, acestea fiind mai ieftine decât peştele, carnea sau ouăle.

Referindu-se la produsele alterate care au ajuns în grădiniţe, şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, Mihai Moldovanu, spune că directorii instituţiilor preşcolare au raportat grupului de lucru că alimente alterate nu au ajuns pe masa copiilor, iar în cazul în care se depistau produse alterate, managerii solicitau agenţilor economici ca marfa să fie înlocuită cu alimente proaspete.

În raport se mai arată că în ultimii cinci ani doar 57 de grădiniţe din 153 au beneficiat de reparaţii ale blocului sanitar alimentar, iar Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport nu s-a ocupat de efectuarea controalelor la instituţiile de învăţământ.
 
Grupul de lucru a propus în raport câteva clauze privind ameliorarea situaţiei precum: crearea unui regulament intern unic de asigurare a mecanismului de alimentaţie, posibilitatea a include alternative în privinţa alimentaţiei copiilor, centralizarea procesului de achiziţii, fortificarea sistemului de audit intern şi reorganizarea Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport.

Iată raportul integral.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.