„În Moldova s-a furat un miliard din sistemul bancar. Să admitem prin absurd că agenţia recuperează întregul miliard. Din această sumă, 3% este 600 de milioane de lei. Aceşti bani urmează să fie viraţi pe conturile CNA. Cumpăraţi BMW-uri sau ce faceţi cu aceşti bani?”, a întrebat deputatul PSRM Vasile Bolea.

„Dacă am aduce miliardul în ţară, o parte s-ar duce pentru cheltuielile din exterior, pentru agenţii sub acoperire, băncilor străine care trebuie să dea informaţii, etc.”, a spus speakerul Andrian Candu.

„Nu văd necesitatea unei asemenea agenţii ca persoane puse în funcţie să facă exact pentru ce e plătit Chetraru. Pentru asta nu mai este nevoie de 200-300 de persoane şi să creăm o agenţie”, a fost replica lui Bolea.

„Este foarte greu de înţeles oportunitatea creării acestei agenţii şi dublarea eforturilor deja existente. Acelaşi grup de deputaţi a propus legea cu privire la liberalizarea capitalului. Nu o să lăsaţi această agenţie fără lucru?”, a întrebat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Legea nu scuteşte pe nimeni pentru infracţiunile economice”, a răspuns Candu.

Proiectul prevede că bunurile infracţionale trebuie să rezulte din infracţiuni săvârşite cu intenţie, în special, fiind vorba de infracţiunile: îmbogăţire ilicită, infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei, infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave, care au cauzat prejudicii în proporţii mari sau deosebit de mari.

Potrivit autorilor, Agenţia recuperarea bunurilor infracţionale va avea atribuţii precum:

- efectuarea investigaţiilor financiare paralele şi întocmirea actelor de constatare în cadrul acestora;
- evaluarea şi administrarea bunurilor infracţionale indisponibilizate şi confiscate;
- ţinerea evidenţei cu privire la bunurile infracţionale indisponibilizate şi confiscate, inclusiv în baza solicitărilor din partea autorităţilor similare de peste hotare;
- negocierea repatrierii valorii bunurilor infracţionale;
- cooperarea juridică internaţională şi schimbul de informaţii cu autorităţi similare de peste hotare, etc.

În cadrul Serviciului vor activa ofiţeri de urmărire penală, experţi şi specialişti în domeniile contabilitate şi audit, ofiţeri de investigaţii speciale, specialişti în alte domenii necesare.