Preşedintele interimar al Asociaţiei UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a menţionat că toată carnea de calitate dubioasă livrată în şcolile şi grădiniţele din capitală a fost de origine ucraineană.

„La începutul anului când au fost introduse cotele de import pentru mai multe produsele alimentare din Ucraina, în ultimul moment din această listă a fost exclusă carnea de găina. Iată la finele anului avem şi un rezultat trist. Este ataşată statistica importurilor cărnii de găină pentru zece luni ale anului 2016, inclusiv din Ucraina. După cum vedeţi, în comparaţie cu începutul anului importul de carne din ţara vecină practic s-a triplat. Noi nu odată am atenţionat autorităţile statale în privinţa condiţiilor inegale de activitate a producătorilor autohtoni de carne de găina şi celor din Ucraina. Mă refer aici şi la resurse energetice de câteva ori mai ieftine, şi la regim facilitat fiscal ce ţine de cota TVA pentru sectorul zootehnic din Ucraina”, a declarat Alexandru Slusari.

„În afara de factori menţionaţi mai sus, aş dori să vă atrag atenţie la încă un element foarte important ce ţine de problema importului cărnii din Ucraina. În cadrul mai multor licitaţii trucate cu livrarea produselor alimentare alterate pentru instituţiile publice de învăţământ şi armată naţională, identificate recent de către CNA, toată carnea de calitate dubioasă a fost de origine ucraineană. Importatorii de carne din ţara vecină în permanenţă câştigă licitaţiile în mare parte datorită faptului că se importă foarte multă carne de găină, injectată cu 40-50 % cu apă, ceea ce influenţează semnificativ la micşorarea preţului producţiei. După toate standardele, norma maximal admisibilă de umiditate pentru carne de găină este 5%. Dincolo de minţirea consumatorului, carnea injectată cu cantităţi mari de apă se alterează mai rapid”, a mai spus preşedintele UniAgroProtect.

Alexandru Slusari a menţionat că autorităţile trebuie să protejeze producătorii autohtoni: „Informaţia prezentată mai sus denotă elocvent că este imperios necesar de protejat producătorii autohtoni de carne cu toate metodele posibile tarifare şi netarifare. Atât sub aspectul menţinerii fabricilor avicole din Moldova, care asigură câteva mii de locuri de muncă, cât şi în scopul asigurării securităţii alimentare a statului şi protejării drepturilor consumatorilor”.

 Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.