„Am avut o discuţia amiabilă cu reprezentanţii tinerilor. Noi le-am explicat care sunt drepturile lor, care sunt obligaţiile. Am identificat, de fapt, unde este problema şi neapărat ne vom adresa rectorii instituţiilor de învăţământ vis a vis de perfectarea vizei de reşedinţă, pentru că tinerii locuiesc în căminele studenţeşti, dar din păcate nu au vize de reşedinţă. Neapărat vom identifica acest moment şi vom lua toate măsurile care reies din competenţele noastre. Chiar astăzi vom face această adresare către toţi conducătorii instituţiilor de învăţământ. Toţi alegătorii votează la domiciliu sau acolo unde au viză de reşedinţă”, a declarat Alina Russu.

Tinerii care au participat la discuţii susţin că vor încerca şi ei să meargă la universităţile unde-şi fac studiile, pentru a afla detalii despre obţinerea vizelor temporare ca să-şi poată exercita dreptul la vot, în data de 13 noiembrie:

„Vom încerca să mergem la instituţiile unde ne facem studiile, pentru a afla numărul de studenţi care nu au viză de reşedinţă la locul unde-şi fac studiile. Se va încerca perfectarea documentelor ca să putem vota la data de 13 noiembrie şi vom încerca ca până atunci să întreprindem toate măsurile cu colegii noştri”, a declarat Daniel Ulinici, unul dintre organizatorii protestului.

Update 15:06 // În timp ce unii tineri au rămas să discute cu preşedintele CEC, Alina Russu, o bună parte s-a îndreptat spre Parlament, unde a continuat să protesteze.

Ajunşi în faţa Parlamentului tinerii au scandat „Vrem să votăm” şi „ Ruşine”.

„Deputaţii care trebuie să ne apere drepturile, nu fac nimic”, au declarat tinerii.

Totodată, studenţii susţin că dacă astăzi CEC-ul le va respinge solicitarea, de luni ei vor continua pichetarea Parlamentului şi Comisiei Electorale Centrale.

Update 14:48 // Tinerii au intrat în sediul CEC pentru a vorbi cu preşedintele Alina Russu. Aceasta a invitat studenţii la discuţii, însă nu a permis presei să fie prezentă, afirmând că va face ulterior cu declaraţii.

Update 14:41 // În faţa studenţilor care protestează a ieşit fostul vicepreşedinte al CEC, Ştefan Urâtu, care şi-a exprimat susţinerea pentru tineri şi a spus că guvernarea găseşte diferite motive ca să împiedice studenţii să voteze.

„Jos Comisia Electorală Centrală!”, „Jos mincinoşii!”, „Jos fricoşii!”, a scandat Ştefan Urâtu.

Totodată, fostul vicepreşedinte al CEC a propus ca tinerii să vină cu o condiţie, ca în trei zile Comisia Electorală Centrală să anuleze hotărârea prin care nu permite studenţilor să voteze în oraşele în care îşi fac studiile. „În cazul în care membrii CEC nu vor îndeplini această condiţie, să-şi dea demisia”, a spus Ştefan Urâtu.
 

_______________________________________________________

Tinerii şi studenţii care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de faptul că CEC a respins solicitarea candidatului comun al forţelor antioligarhice, Maia Sandu, ca studenţii şi elevii să poată vota în localităţile în care îşi fac studiile, protestează în faţa Comisiei Electorale Centrale.

„Votul meu contează!”, „Vrem să votăm!”, „Voi daţi afară tinerii din ţară!”, „Tinerii contează!” – sunt lozincile scandate de zecile de tineri, care au acuzat guvernarea că nu întreprinde nimic pentru a ţine tinerii în ţară şi nu le oferă condiţii ca să studieze aici.

Protestatarii cer să poată vota la locul de studii, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile parlamentare din 2014.

Totodată, tinerii le-au sugerat guvernanţilor să ia exemplu de la România, care a pus la dispoziţia studenţilor autocare ca ei să poată merge la vot.

Organizatorii au îndemnat participanţii la protest să semneze o petiţie prin care solicită să poată vota în oraşele unde-şi fac studiile.

„Solicităm să ni se acorde dreptul constituţional să votăm acolo unde învăţăm. Ne-au acuzat ca suntem indiferenţi, ne-a fost îngrădit dreptul de a vota. Nu este aşa. Nouă ne pasă, este viitorul nostru. Nu acceptăm să fim înjosiţi de sculele lui Plahotniuc”, au declarat tinerii prezenţi la protest.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.