Sistemul de sănătate ne ucide constant. Citeam astăzi un caz al unei tinere care după ce a născut prin cezariană i s-a cerut 2000 de lei pentru a extrage aţele rămase în urma operaţiei. Pentru că nu a avut de unde să plătească, tânăra a murit, lăsând în urmă o fetiţă de 3 ani şi un băieţel de o săptămână. Este de groază ce se întâmplă. Uneori nu pot să cred că trăiesc în această ţară. Este din ce în ce mai periculos.

Din informaţiile prezentate, se pare că femeia care a decedat avea diabet zaharat, dar refuza să îşi administreze insulină. Acest lucru îi putea cauza moartea.

Din cauza sistemului de sănătate şi cel al educaţiei vrei să îţi iei lumea în cap şi să pleci acolo unde îţi sunt respectate drepturile, acolo unde, ajungând la medic, nu pleci de acolo schilodit că nu i-a reuşit operaţia sau fără un picior, sau fără o mână, sau, în general, te bucuri că ai rămas viu.

Nu generalizez, dar vă dau un exemplu, un caz concret care s-a întâmplat la spitalul raional din Orhei, secţia traumatologie: medicul Andrei Vârlan şi o fetiţă de 5 ani cu un traumatism minor. Acest individ, pe care nu îl pot numi medic, a încercat să îi restabilească mânuţa pacientei. Şi pentru că nu a reuşit din prima, a experimentat şi a doua oară aşa încât i-a rupt mâna copilului. Părinţii au fost nevoiţi să plece de urgenţă la Centrul Mamei şi copilului din Chişinău pentru a-i face operaţie şi a salva mâna. Într-un final operaţia a fost reuşită, dar suferinţa prin care a trecut copilul nu poate fi iertată, plus o intervenţie chirurgicală cauzată de un medic. Oamenii trebuie să îl cunoască pe cel care îi schilodeşte pe copii – ANDREI VÂRLAN – medic traumatolog, Spitalul raional Orhei. Dacă sunteţi din Orhei şi aveţi o problemă de acest fel, nu mergeţi la acest om, s-ar putea să vă facă mai mult rău decât bine copilului dvs.

Ce va face sistemul? Probabil îl va acoperi, aşa ca în miile de cazuri de malpraxis. Familia este decisă să îl dea în judecată, pentru ca alţi copii să nu devină victimele iresponsabilităţii celor care au depus jurământul lui Hippocrate şi şi-au asumat angajamentul să aibă grijă de sănătatea oamenilor. Unii dintre ei cred că au uitat demult de acest jurământ, de vreme ce mita/şpaga este mai importantă decât viaţa unui om.

De ce statul corupt îşi ucide cetăţenii? Pentru că nu există un sistem judecătoresc independent, onest, just, corect, care să facă dreptate. Dacă medicii ar fi condamnaţi pentru cazurile de malpraxis şi sistemul nu le-ar lua apărarea, atunci ne-am curăţa de impostori şi infractori. Această curăţenie o pot face judecătorii independenţi, care să nu fie influenţaţi la rândul lor de altă mită/şpagă sau de un apel telefonic.

Cum putem ajunge la o asemenea abordare? Doar prin curăţarea sistemului din interior. E adevărat, unde-i unul nu-i putere, însă unde-s doi – puterea creşte. Dacă tot mai mulţi s-ar opune schemelor corupte, mai avem şanse de a reuşi ca stat, ca societate.

Am vrut să scriu azi lucruri mai pozitive şi mai frumoase, dar realitatea, din păcate, este cea care este. Tristă…


Elena Robu