Avocaţii conaţionalilor au solicitat comasarea celor patru cauze într-un singur dosar. Cererea a fost admisă, iar cazul va fi examinat de judecătoarea Djeta Chistol, la care a fost înregistrat primul set de contestaţii.  

Ulterior, avocatul Comisiei Electorale Centrale a depus un demers prin care a cerut scoaterea de pe rol a contestaţiilor. 

În replică, avocaţii care reprezintă diaspora susţin că procedura prealabilă de înregistrare a fost respectată şi au acuzat Comisia Electorală Centrală de tergiversare. 

În timpul procesului, poliţiştii au îngrădit accesul în Judecătoria Centru, iar cei care intenţionau să asiste la şedinţa publică nu au fost lăsaţi să intre. Şi liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, nu a avut acces şi chiar a fost îmbrâncit. 

Într-un final, liderul mişcării protestatare a reuşit, totuşi, să intre în incinta instituţiei. Oligarhul Vladimir Plahotniuc şi ofiţerul de presă al Ministerului Afacerilor Interne nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Menţionăm că moldovenii din diasporă acuză Comisia Electorală Centrală şi Ministerul de Externe de organizarea defectuoasă a alegerilor prezidenţiale. Ei îşi doresc confirmarea faptului că le-au fost încălcate drepturile fundamentale cu privire la vot.

Anterior, preşedintele Comisiei Electorale Centrale a declarat că nu comentează demersuri politice, iar Ministerul de Externe a menţionat într-un comunicat de presă că a acţionat legal pe 13 noiembrie.