Olesea Tabarcea, reprezentanta Clinicii Juridice Universitare, afirmă că marea majoritate a femeilor cu dizabilităţi intervievate în cadrul studiului au declarat că sunt discriminate. Şi asta în pofida faptului că Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi tocmai şase ani în urmă.

Olga Cenuşă, directoarea Asociaţiei „Pro femei”, care este şi autoarea studiului întitulat „Barierele şi necesităţile femeilor cu dizabilităţi din Republica Moldova”,  a declarat că femeile cu dizabilităţi se integrează dificil în societate, deoarece întâmpină bariere majore în accesul la educaţie, muncă şi servicii medicale.

„Femeile cu dizabilităţi de auz nu pot accesa de sine stătător serviciul medical de urgenţă şi cu dificultate pot beneficia de celelalte servicii medicale. Femeile cu dizabilităţi de vedere şi femeile cu dizabilităţi locomotorii, utilizatoare de scaun rulat, sunt limitate în posibilitatea de a accesa în mod liber orice serviciu din cauza inaccesibilităţii infrastructurii.

Lipsa măsurilor de ajustare a programului de educaţie  la necesităţile fetelor cu dizabilităţi psihosociale, provoacă segregarea acestora de societate, prin învăţarea la domiciliu sau în instituţiile specializate. Cu regret, putem constata că până în prezent nu există un mecanism clar de susţinere, informare şi ghidare a familiilor copiilor cu dizabilităţi”, a exemplificat Olga Cenuşă.