Ignoraţi de Comisia Electorală Centrală, Parlament şi de conducerea statului, moldovenii din diasporă nu încetează să-şi revendice dreptul la vot. Astfel, ieri a fost organizat un eveniment fără precedent - proteste concomitente în zeci de oraşe ale lumii, de la Londra, Barcelona, Amsterdam, Berlin, Koln, Dublin, Frankfurt, Bologna, Bucureşti, Cluj, Suceava, Milano, Treviso, Bergamo, Brescia, Torino, Padova, Luxemburg, Paris, Girona, Bruxelles şi până în Caraibe şi Dubai.

La Bologna moldovenii au protestat prin cântec. Manifestaţia a început cu intonarea imnului de stat al RM şi a continuat cu piesa „Casa părintească nu se vinde”. Totodată, oamenii au scandat „Avem drept la vot!”, „Demisia CEC!”, „Diaspora contează!”.

Şi moldovenii din Luxemburg s-au mobilizat şi au ieşit la protest. Ei au cerut invalidarea alegerilor prezidenţiale din turul II şi au declarat că sunt împotriva votului fraudat şi a turismului electoral. 

Printre cei care au cerut deschiderea mai multor secţii de votare în străinătate şi majorarea numărului buletinelor de vot au fost şi moldovenii stabiliţi la Suceava. Protestatarii au scandat „Vrem un viitor acasă!” şi „Diaspora vrea să voteze!”.

La Londra zeci de moldoveni s-au mobilizat şi au organizat un protest în care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale, cerând demisia preşedintelui CEC.

Aceştia ţineau în mâini pancarte pe care au scris „Diaspora e unită!”, „Vrem alegeri repetate!” şi „Moldoveni, trezirea!".

În Polonia, conaţionalii au ieşit în stradă având lipite la gură benzi adezive pe care scria „#VotFurat”.

Şi la Horsens, Danemarca, a avut loc un protest. Moldovenii stabiliţi în statul scandinav condamnă furtul voturilor cetăţenilor şi spun că îşi doresc un al treilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Cu flori în mână şi cu drapelul Republicii Moldova pe spate, moldovenii stabiliţi la Berlin au ieşit să protesteze. Ei şi-au arătat nemulţumirea faţă de guvernarea ţării, care, potrivit lor, le-a furat votul. Oamenii au ţinut în mâini pancarte pe care scria „Jos corupţia!” şi „Moldova, te iubim!”.

„Viitorul RM este în Uniunea Europeană” – acesta este mesajul transmis de moldovenii stabiliţi la Paris, care au ieşit ieri la protest.

Moldovenii din Strasbourg au cerut anularea alegerilor prezidenţiale, spunând că ceea ce îşi doresc acum este adevăr şi dreptate. 

Înarmaţi cu drapele şi pancarte pe care au scris „Alegeri repetate!”, moldovenii din Amsterdam au ieşit la protest.

Şi moldovenii stabiliţi în Australia, la Sidney, au protestat împotriva votului care, spun ei, a fost furat.

Cetăţenii moldoveni stabiliţi la Barcelona s-au alăturat conaţionalilor lor şi au protestat ieri, cerând alegeri repetate.

La Dublin, cetăţenii Republicii Moldova au ieşit la protest fiind însoţiţi de preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. Liderul PPDA a salutat curajul oamenilor de a protesta în oraşele unde sunt stabiliţi şi i-a îndemnat să nu se lase manipulaţi de actuala guvernare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.