În cadrul acestui studiu a fost examinată piaţa de vopsele din Moldova. În perioada iulie-august, au fost procurate 31 de cutii de vopsea (emailuri pe bază de solvenţi) din diferite puncte de comercializare din capitală. Toate vopselele procurate au constituit în total 12 tipuri (branduri) de vopsele de la 12 producători. Probele de vopsea au fost pregătite după o metodologie internaţional aprobată şi au fost analizate într-un laborator acreditat din Statele Unite ale Americii;

Unele dintre constatările de bază ale raportului, elaborat de IPEN şi AO EcoContact, arată că „16 din 28 vopsele analizate (57 %) au fost vopsele cu conţinut sporit de plumb (mai mult de 90 ppm, masă uscată). Suplimentar la aceasta, 5 vopsele (18 %) au conţinut concentraţii foarte înalte şi periculoase, mai mult de 10,000 ppm”.

Potrivit studiului, 7 din 12 branduri examinate (58 % din branduri de vopsele) au comercializat cel puţin o vopsea cu conţinut sporit de plumb (mai mare de 90 ppm). Totodată, 4 din 12 branduri analizate (33 % din brandurile de vopsea) au comercializat cel puţin o vopsea cu conţinut înalt şi periculoase de plumb (mai mare de 10,000 ppm). 13 din 17 vopsele cu culori aprinse (76 % din toate vopselele cu culori aprinse) sunt considerate vopsele cu conţinut sporit de plimb (circa 90 ppm). Cele mai periculoase au fost vopselele de culoare galbenă - 4 din 9 vopsele galbene (44 % din vopsele galbene) au conţinut concentraţii foarte înalte şi periculoase, mai mult de 10,000 ppm. 1 din cele 8 vopsele roşii (12 % din totalul de vopsele roşii) de asemenea a conţinut concentraţii foarte înalte şi periculoase, mai mult de 10,000 ppm.

„Nici una din vopsele nu a conţinut informaţii pe etichete despre conţinutul de plumb şi puţini descriu detaliat ingredientele chimice. Majoritatea inscripţiilor de prevenire s-au rezumat la: periculos pentru resursele acvatice; evitaţi deversarea în mediul înconjurător; iritant; a se păstra în locuri ferite de copii; dar au lipsit avertizări legate de efectele nocive ale plumbului sau altor compuşi asupra sănătăţii copiilor sau femeilor gravide”, se mai arată în studiu.

În baza acestui studiu, au fost elaborate mai multe recomandări: Guvernul şi agenţiile guvernamentale să promoveze şi să pună în funcţiune legislaţia care interzice plumbul în vopsele (legea privind protecţia aerului atmosferic, proiectul legii privind substanţele chimice etc.). Cerinţe corespunzătoare de etichetare a vopselelor trebuie aplicate.

Industria de producere a vopselelor şi importatorii să stopeze producerea vopselelor cu conţinut de plumb sau utilizarea ingredientelor cu plumb pentru vopsele cu trecerea la producerea şi importul vopselelor fără plumb.

Consumatorii trebuie să evite procurarea vopselelor cu conţinut de plumb şi să ceară producătorilor şi importatorilor să indice componenţa chimică a vopselelor cu indicarea plumbului. În perimetrul casnic, şcoli, grădiniţe, terenuri de joacă şi alte obiective destinate copiilor să fie aplicate doar vopsele, care nu conţin plumb sau alte produce toxice pentru copii.

Organizaţiile profesionale şi Asociaţiile Obşteşti în domeniul ocrotirii sănătăţii, mediului, educaţional să susţină campaniile şi măsurile de eliminare a vopselelor cu conţinut de plumb, să informeze părinţii şi copiii privind riscurile existente, să protejeze copiii de la expunerea la plumbul din vopsele, la plumbul din praf sau sol, alte surse de plumb.

Acest studiu a fost realizat ca parte a Proiectului Global de eliminare a vopselelor cu plumb al IPEN, cu suportul financiar al SIDA.