Moldovenii din diasporă sunt revoltaţi în urma hotărârii Comisiei Electorale Centrale de a respinge contestaţiile depuse. Astfel, un grup de concetăţeni stabiliţi la Londra a propus să fie depuse contestaţii cu semnături umede ale celor care nu au putut să-şi exercite dreptul la vot pe 13 noiembrie.

Moldovenii aflaţi peste hotare, care s-au prezentat la alegeri, dar n-au reuşit să voteze, sunt îndemnaţi să semneze contestaţii. În oraşele Dublin din Irlanda, Mestre, Parma şi Bologna din Italia, dar şi în Franţa au fost formate grupuri de iniţiativă care colectează cererile. Totodată, conaţionalii din cel puţin 12 ţări europene, dar şi din Statele Unite ale Americii anunţă proteste de amploare pentru duminică.

La ora 10:00 va începe manifestaţia din capitala Italiei, Roma, iar la 15:00 cele din oraşele Padova şi Bologna. Diaspora din Barcelona şi Madrid, Spania, va organiza flash-mob-uri de la ora 12:00. Un alt protest va avea loc începând cu ora 13:30, în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Londra. Mitingul din oraşul Bonn, Germania, va începe la 13:00. La aceeaşi oră, cetăţenii moldoveni din Bucureşti îşi vor da întâlnire în Piaţa Unirii, iar la ora 12:00 va avea loc un protest în oraşul Cluj-Napoca.

Reprezentanţii diasporei din Paris vor ieşi din nou în stradă duminică, la ora 15:00, iar cei din Dublin, la ora 14:00. Alături de moldovenii din Irlanda va fi şi liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. Conaţionalii noştri stabiliţi în Danemarca vor organiza flash-mob-uri la ora 12:00 în oraşele Horsens şi Copenhaga.

Evenimente similare vor avea loc la 12:00, la Amsterdam, Olanda, şi la Geneva, Elveţia, la ora 14:00. Şi moldovenii din Seattle, Statele Unite ale Americii, au anunţat că se vor alătura manifestaţiilor. Protestatarii vor cere pedepsirea responsabililor pentru neglijenţa şi organizarea neadecvată a scrutinului şi anume demisia membrilor CEC şi a ministrului de Externe.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a declarat anterior că nu comentează solicitări politice, iar Ministerul de Externe a menţionat într-un comunicat de presă că a acţionat legal pe 13 noiembrie.