„Asociaţiile noastre de media cer demisia preşedintelui CCA, Dinu Ciocan, şi a celor membri ai CCE, care prin ineficienţa lor au viciat procesul electoral şi au lipsit cetăţenii acestei ţări de informaţii relevante despre campania electorală, programele candidaţilor. Unele televiziuni cu acoperire naţională, contrar legii, nu au organizat dezbateri pentru a informa cetăţenii despre candidaţi sau le-au organizat de dimineaţă când nu le-au privit nimeni. Această situaţie denotă faptul că CCA nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, iar aceste posturi parazitează pe frecvenţele care sunt un bun public al RM, nu un bun al celor proprietari media pe care CCA îi protejează, din câte ne dăm seama. CCA s-a autoexclus din procesul de monitorizare în campania electorală ceea ce a dus la un val de manipulări fără precedent mediatice şi de falsuri despre candidaţi”, a declarat directorul executiv al API, Petru Macovei.

După prezentarea raportului final privind reflectarea întregii campanii electorale, va fi depusă şi o solicitare oficială la CCA privind demisia preşedintelui şi a membrilor instituţiei.

​Potrivit raportului, candidatul socialiştilor, Igor Dodon, a fost cel mai mult favorizat în funcţie de numărul de apariţii şi contextul redat, fiind prezentat în lumină pozitivă de 158 de ori, iar în lumină negativă – de 87 de ori. Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a apărut în lumină negativă în 229 de materiale şi în lumină pozitivă – în 91 de materiale.

Posturile private de televiziune cu acoperire naţională, Prime TV, Canal 2, Canal 3 şi Publika TV, care aparţin oligarhului Vladimir Plahotniuc, au defavorizat-o în materialele lor pe Maia Sandu. Aceste televiziuni nu au organizat dezbateri electorale în perioada de raport. 

NTV Moldova şi Accent TV l-au favorizat pe Igor Dodon şi nu doar că au defavorizat-o, ci chiar au defăimat-o, pe Maia Sandu. Pe de altă parte, Jurnal TV este singurul post de televiziune care a favorizat-o pe Maia Sandu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.