Potrivit juristei, una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă mass-media este cea a finanţării şi anume de unde şi cum să găsească bani ca să funcţioneze. Alte probleme sunt autocenzura, presiunile şi violenţa exercitate asupra jurnaliştilor, problema concentrării mass-media în mâinile unor oligarhi.

Olivia Pîrţac aminteşte şi despre eforturile societăţii civile, care au dus în 2015 la adoptarea legii prin care s-a impus o serie de norme privind declararea proprietarilor-beneficiari, astfel promovarea transparenţei proprietăţii în media încununându-se cu succes.

„Oligarhizarea mass-mediei aduce cu sine autocenzura. Există şi ţări în care proprietarii imperiilor mediatice urmăresc scopuri pur economice, iar concentrarea mijloacelor de informare în masă în mâinile lor face parte din strategia lor de dezvoltare a afacerii”, precizează jurista.

Cât despre pericolul pe care-l aduce concentrarea proprietăţii media, Olivia Pîrţac spune: „Dauna potenţială pe care o aduce cu sine concentrarea proprietăţii media rezidă în faptul că o singură opinie îi va fi inoculată publicului din multiple sau din toate sursele de informare în masă. Publicul va fi manipulat şi nu va avea cum să-şi formeze o opinie obiectivă cu privire la fenomene şi evenimente. De regulă, publicul este manipulat doar în privinţa acelor evenimente şi fapte în privinţa cărora oligarhul are un interes. În afara lor, publicul are şanse să primească şi informaţie de calitate”, conchide jurista.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.