Păre­rile s-au împă­rţit. Mai mulţi pro­fe­sori de la Uni­ver­si­ta­tea de Medi­cină au decla­rat cu indig­nare că o ase­me­nea cam­pa­nie tre­buia să fie lan­sată anume cu aju­to­rul cate­drei de ORL şi audi­o­lo­gie. ”Oame­nii în Mol­dova par surzi demult! Au asurzit de atâ­tea cam­pa­nii elec­to­rale fără rost. Unii, pur şi sim­plu, nu îşi mai curăţă ure­chile, căci nu mai vor să audă nimic, nici de la tele­vi­zoare, nici de la întâl­ni­rile cu poli­ti­cie­nii!”, susţin ORL-iştii de la Uni­ver­si­ta­tea de Medi­cină, adă­u­gând că o cam­pa­nie care sen­si­bi­l­zează opi­nia publică faţă de pro­blema audi­tivă a Mol­do­vei este foarte bine­ve­nită.

”Acum e toamnă, lumea se ocupă cu tul­bu­re­lul, le mai intră câte o bobiţă prin nas, prin ure­chi, e grav! Lupu tre­buie să ne ajute să sal­văm naţiu­nea de sur­di­ta­tea naţio­nală. Să meargă prin sate cu acest afiş şi un medic ORL-ist plătit de Fun­da­ţia ”Ie-lde-lvezi”, ca să explice oame­ni­lor la ce folo­sesc ure­chile cu ade­vă­rat!”

Doc­to­rii mai susţin că ”Majo­ri­ta­tea cetă­ţe­ni­lor au ure­chile încăr­cate cu maca­roane tele­vi­zate, s-au încle­iat, au muce­zit, nu e igie­nic. Tele­vi­ziu­nile tre­buie să schimbe maca­roa­nele, să fie mai proas­pete, calde, moi, oame­nii să se simtă bine!”

În cadrul aces­tei dis­pute s-au înscris şi alte insti­tu­ţii care pre­tind că Lupu tre­buie să facă cam­pa­nia împre­ună cu ei. Un grup de ofi­ţeri SIS şi KGB au lansta o notă de pro­test, decla­rând că Lupu le-a furat slo­ga­nul. ”Înce­pând cu peri­oada NKVD, noi ascul­tăm şi auzim tot ce spun oame­nii din Basa­ra­bia, Mol­dova Sovi­e­tică sau Mol­dova pro-europeană. Sunt aproape 100 de ani de când ascul­tăm non-stop, auzim bine, iar pe mulţi din­tre cei pe care i-am auzit, i-am şi rezol­vat! E un furt inte­lec­tual! Ni s-a furat cam­pa­nia, chiar pâi­nea! Ce va fi cu insti­tu­ţia noas­tră, dacă oame­nii vor înţe­lege că deja nu SIS, ci Lupu ascultă şi rezolvă? Cerem exclu­si­vi­tate asu­pra fno­me­nu­lui ascul­tă­rii! Jos mâi­nile de pe SIS!”, au decla­rat ofi­ţe­rii ascultători-rezolvatori.

Şi Mitro­po­lia Mol­do­vei este con­tra­ri­ată de această cam­pa­nie. ”Noi avem mii şi mii de eno­ri­aşi sub ascul­tare. Ei, toată viaţa ascultă de preot, aud ce le spune pre­o­tul şi rezolvă: o sumă pen­tru înmor­mân­tare, alta pen­tru cunu­nie, alta de botez, nu mai zic de o găi­u­nuşă proas­pătă , un buto­ieş de vin, un cup­to­raş de colă­cei – toate pen­tru ascul­tare se aduc la preot! Acum, oame­nii văzându-l pe Lupu cu pano­u­rile, or înţe­lege că ascul­ta­rea s-a mutat la el, şi s-or duce la el cu bote­zu­rile şi morţii! Că de asta au găsit morţi şi pe lis­tele elec­to­rale, ba chiar şi nenăs­cuţi!”, susţine un grup de pre­oţi cu Mer­ce­des­suri. Ei au decla­rat că vor ieşi cu Mer­ce­des­su­rile şi vor bloca dru­mul când va trece auto­bu­zul lui Lupu.

Cei mai supă­raţi sunt, totuşi, mem­brii PLDM. În 2010 ei au ieşit în cam­pa­nia elec­to­rală cu rec­to­rii cu fulare verzi. ”Atunci am avut, prac­tic, toţi rec­to­rii, în lista sim­pa­ti­zanţi­lor. Acum aceş­tia se ocupă cu turis­mul poli­tic, se mută de la un par­tid la altul, după cum îi strânge men­ghina ofi­ci­ală. Ideea de cola­bo­rare poli­tică cu uni­ver­si­tă­ţile e a noas­tră, rugăm ca PD, după ce ne-a furat Guver­nul, Par­la­men­tul, secţi­ile raio­nale, preşe­dinţii de rai­oane, unele soţii, câteva amante, câţiva blo­ggeri de ser­vi­ciu, un grup de tro­l­leri, să ne lase în pace măp­car ide­ile, să nu ne fure ide­ile ziua în ami­aza mare, că popo­rul aude, ascultă şi într-o bună zi s-ar putea şi să rezolve pro­blema hoţi­lor de idei!”, susţin sim­pa­ti­zanţii PLDM.

Între timp, cetă­ţe­nii asu­rţiţi din R.Moldova se scar­pină după ure­che.

Sursa: Circ în tramvai, Ziarul de Gardă