Autobuzul galben se opreşte în faţa Căminului cultural din comuna Cocieri. Acolo votează alegătorii din localităţile din împrejurimi aflate în partea stângă a Nistrului. „Venim de la Vasilievca. Noi nu avem nici şcoală, nici grădiniţă. Nu avem nimic!”, se revoltă Andrei Bolgari, un bărbat de vreo 60 de ani, care aştepta să urce în autobuzul şcolar.

Aşa a decis conducerea

Şoferul autobuzului nu a vrut să se prezinte, însă a menţionat că administraţia raionului a decis ca oamenii să fie aduşi cu autobuzul: „Cu ce să vină la alegeri sărmanii oamenii? Aşa a decis conducerea raionului”, spune şoferul. La câteva sute de metri de căminul cultural din Cocieri se află o altă secţie de votare, amplasată în clădirea Primăriei. Aici vin să-şi exercite dreptul la vot alegătorii din satul Corjova. În faţa Primăriei, dis-de-dimineaţă, era o ambulanţă plină cu oameni. Un medic care îi însoţea a mers în faţa Primăriei să se intereseze unde vor vota oamenii pe care i-a adus. Din discuţia cu ei, am aflat că alegătorii sunt beneficiari ai Centrului republican de reabilitare a invalizilor, veteranilor muncii şi războiului din Cocieri.
Întrebat de ce îi aduce cu ambulanţa pe alegători, medicul, care a refuzat să se prezinte, a menţionat că el e un simplu angajat şi că anume conducerea a decis aşa.

În ambulanţă, lângă locul şoferului flutura o bucată de panglică maro-oranj, cunoscută ca panglica Sf. Gheorghe, simbol promovat intens de socialişti. 

Vicepreşedinta raionului Dubăsari: ”Nu e încălcare dacă se duce transportul şi-i aduce la votare”

Maria Jimbei, vicepreşedinta raionului Dubăsari, spune că nu ştie dacă autobuzul şcolar circulă azi ca urmare a unei dispoziţii a preşedintelui de raion, însă afirmă că o astfel de „camuflare” a transportului plin cu alegătorilor (în autobuzul şcolar) face ca autocarele să treacă neobservate de miliţia transnistreană. „Cred că i-au adus pe cei de la Vasilievca - un sat situat la aproape 28 de kilometri de Cocieri. Ce să facă aceşti oameni? Altă ieşire din situaţie nu e”, afirmă vicepreşedinta.

Alegătorii sunt duşi organizat, la secţiile de votare

Întrebată dacă ştie despre faptul că beneficiarii Centrului republican de reabilitare a invalizilor, veteranilor muncii şi războiului sunt aduşi cu ambulanţa la alegeri, Maria Jumbei a răspuns că ştie despre aceasta: „Este o situaţie specială. Oamenii nu vor putea altfel să vină la votare. Ei se mişcă greu, administraţia îi duce şi-i aduce în mod organziat. Că doar n-o să-i lăsăm pe drumuri. Îi supraveghem”, a explicat Maria Jimbei.

Articolul 47 al Codului Electoral al Republicii Moldova interzice folosirea bunurilor administrative în campania electorală şi în ziua scrutinului. Conform actului legislativ, nu pot fi folosite de către candidaţi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campania electorală, iar autorităţile/instituţiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenţilor electorali bunuri publice sau alte favoruri decât în bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toţi concurenţii electorali.