Trecerea la ora de iarnă are loc din motive economice, pentru consumul raţional al energiei electrice, şi este efectuată de aproximativ 70 de state, printre care şi Moldova, în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU. La ora de vară vom reveni în ultima duminică a lunii martie.

Potrivit specialiştilor, schimbarea orei poate afecta starea de sănătate a oamenilor. Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic şi odată cu el pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai de reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de iarnă poate declanşa scăderea vigilenţei şi chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de ştiinţă australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară faţă de restul anului.