Robert Gîrleanu figura pe lista Europol a celor mai căutaţi infractori din Europa, după ce, în luna mai a anului trecut, a dispărut fără urmă chiar în ziua în care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, de către un judecător de la Tribunalul Iaşi, scrie Bzi.ro.

Basarabean de origine, având dublă cetăţenie, moldoveană şi română, Robert Gîrleanu şi-a găsit sfârşitul sâmbătă, 1 octombrie, într-un spital de boli pulmonare din Chişinău. Informaţia a fost confirmată de surse apropiate bărbatului, dar care au dorit să-şi păstreze anonimatul. În urmă cu 16 ani, Robert Gîrleanu ucidea cu sânge rece trei bărbaţi. În decembrie 2000, asasinul a furat o maşină, împreună cu doi prieteni, pe care i-a omorât ulterior.

Asasinul l-a ucis şi pe un martor la crime, a cărui singura vină a fost de a se fi aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Potrivit anchetatorilor, după ce i-a împuşcat pe hoţii de maşini, cu care nu s-ar fi înţeles ce parte îi revine fiecăruia, Robert Gîrleanu le-a dus pe victime la aproximativ 20 km de Chişinău, într-o pădure, unde a săpat o groapă, a dat foc cadavrelor şi apoi a acoperit totul. Cadavrele au fost descoperite abia după 8 ani.
 
Trebuie spus că asasinul a profitat de bâlbâielile justiţiei române pentru a se sustrage pedepsei. Deşi se ştia că este un tip deosebit de periculos, având şi alte antecedente violente în palmares, Gîrleanu fusese pus în libertate, sub control judiciar, în luna mai a anului 2015, cu două luni înainte de pronunţarea sentinţei de închisoare pe viaţă.

O perioadă, acesta s-a prezentat periodic la Poliţia din Iaşi, însă a dispărut pe 27 mai, chiar în ziua în care poliţiştii au primit mandatul de executare şi s-au dus să-l ridice de acasă. Robert Gîrleanu avea numeroase antecedente penale, fiind cercetat pentru furt, contrabandă cu ţigări, precum şi aderarea şi sprijinirea unui grup de criminalitate organizată.