„Cu mulţi ani înainte de a intra în politică, când am început să trimit copii din sate să se odihnească gratuit la mare, aceşti ticăloşi ai lui Filat au început să tirajeze că Usatîi trimite copiii la mare pentru că el se culcă cu ei. Ce om de nimic trebuie să fii ca să spui aşa ceva? Au trimis atunci 500 de mii de scrisori pe adresele electronice ale tuturor întreprinderilor”, a povestit Renato Usatîi (minutul 49:30), în cadrul unei întâlniri cu diaspora din Moscova.

Totodată, Usatîi spune că Filat a recunoscut, recent, că a răspândit aceste speculaţii intenţionat, împreună cu Plahotniuc.

„Acum câteva luni, când Filat a fost adus la unul dintre procese, cineva stătea alături cu telefonul pornit şi Filat mi-a spus: „Renat, scuză-mă, te rog, eu n-am vrut, eu am început, Plahotniuc a continuat. Te rog, trebuie să-l termini, numai tu poţi”. Când s-au apucat să ne distrugă, ne închideau oamenii în închisori, băteau recorduri la percheziţii, peste o mie de percheziţii şi interogări asupra oamenilor noştri au avut loc”, povesteşte Usatîi.

Primarul de Bălţi a mai spus că acum nu se procedează corect cu fostul premier Filat. „Da, că Filat trebuie să stea la închisoare sunt de acord, dar nu sunt de acord cum se procedează cu el, inclusiv băgându-i în celulă aceiaşi pedofili. Filat trebuie să stea cu nişte contrabandişti ca el. Dar să-l presezi, plasându-i în celulă recidivişti, violatori, nu e corect. Cea mai mare problemă e că alături de Filat trebuie să stea Shor, Plahotniuc, Mişa Ghimpu trebuie să le cureţe mere serile, Voronin să le facă narghilea”, a mai adăugat Renato Usatîi.