„Calificăm adoptarea de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a Regulamentului privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti (publicat în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova” la 21 octombrie 2016), fără consultări publice largi cu participarea organizaţiilor şi a instituţiilor de presă, drept un abuz din partea CSM, prin care jurnaliştilor şi redacţiilor mass-media li se vor impune restricţii suplimentare de acces la şedinţele de judecată. Unele prevederi ale acestui Regulament, cum ar fi obligarea jurnaliştilor să depună o cerere scrisă de acces în sala de judecată, cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată, sau cea a prezentării, în afara legitimaţiei, a buletinului de identitate, însoţit de o copie, sunt în egală măsură absurde şi ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene. Prin aceste copii, vor fi colectate numele jurnaliştilor incomozi cărora, ulterior, le va fi interzis accesul în sediile instanţelor judecătoreşti, invocând drept motiv lipsa spaţiului în săli. În ultimul an, accesul jurnaliştilor şi a echipelor de filmare au fost deseori restricţionate în instanţe, la procese publice, în special la dosare de rezonanţă, cum ar fi cele cu Filat sau Shor. În ultimul timp, bodyguarzii lui Shor sunt cei care permit sau nu presei să intre în instanţă, la şedinţele cu Shor. Există multe dificultăţi privind accesul reporterilor la informaţia de natură judiciară, iar CSM în loc să discute cu media despre soluţionarea problemelor existente, a emis un regulament care va complica şi mai mult accesul”, se arată în declaraţia acestora.

Organizaţiile şi redacţiile semnatare cer CSM să-şi anuleze propria decizie de aprobare a Regulamentului privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti şi să iniţieze discuţii la această temă cu participarea jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă relevante pentru sectorul judiciar.

„Solicităm implicarea Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova şi a reprezentanţelor diplomatice din alte ţări care oferă finanţare pentru reformarea sistemului judiciar din ţara noastră, să ia act de prezenta declaraţie şi să intervină pentru a soluţiona această situaţie care încalcă atât drepturile mass-mediei de a reflecta procesele de judecată, cât şi drepturile justiţiabililor la un proces de judecată corect”, declară semnatarii declaraţiei.

Anterior, jurnaliştii şi organizaţiile neguvernamentale au reclamat interpretarea şi aplicarea incorectă a prevederilor Convenţiei Europene pentru protecţia persoanelor referitor la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, majorarea nejustificată a taxelor de stat pentru accesul la datele Întreprinderii de Stat „Registru”, restricţionarea accesului la date relevante privind finanţatorii campaniilor electorale în perioada alegerilor prezidenţiale 2016, alte obstacole artificiale prin care se urmăreşte secretizarea unor informaţii de interes public major.

Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Ziarul de Gardă
Centrul „Acces-info”
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.