În cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, diplomatul european a subliniat că, pentru combaterea corupţiei, este nevoie atât de voinţa politică a celor aflaţi la putere, cât şi de cea a cetăţenilor, care trebuie să manifeste demnitate şi să refuze să dea mită.

Totodată, ambasadorul susţine că cei care pretind la o funcţie politică trebuie să îşi dezvăluie, în mod voluntar, averile, pentru că este în interesul lor să rămână curaţi, demonstrându-le, astfel, oamenilor că nu fură.

Întrebat despre exemplele de bune practici pe care le poate prelua Republica Moldova de la Republica Slovacă în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, asigurarea transparenţei decizionale, a achiziţiilor publice şi verificarea integrităţii funcţionarilor publici, Robert Kirnag a spus:

„Noi, deja, împărtăşim cele mai bune practici şi experienţa noastră, pentru că noi considerăm lupta împotriva corupţiei ca parte a procesului de integrare şi de transformare. Avem câteva abordări, care ar putea fi aplicate aici, în Republica Moldova. De exemplu, publicarea obligatorie a tuturor acordurilor şi contractelor semnate de către organele de stat, unde sunt utilizaţi banii publici. De exemplu, Ambasada nu are voie să încheie vreun acord fără publicarea lui pe un site special al guvernului slovac. Dacă semnezi un acord, acesta nu intră în vigoare până nu este publicat”.

În context, oficialul a menţionat că Republica Moldova trebuie să găsească propria cale de combatere a fenomenului corupţiei, inspirându-se de la Slovacia sau de la România care e mai aproape şi care are exemple excelente de luptă împotriva acestui flagel.

Cât despre furtul miliardului de dolari din Republica Moldova, diplomatul slovac l-a catalogat drept un fapt incredibil.

„Sper doar că se va face lucrul până la capăt, aşa încât toţi cei care au furat un miliard de dolari din cele trei bănci moldoveneşti să ajungă în faţa justiţiei. Unii dintre ei, deja, au ajuns, dar trebuie să ajungă cu toţii în faţa justiţiei şi să fie judecaţi cu aceeaşi măsură, aşa încât mai mulţi bani să poată fi întorşi oamenilor”, a conchis ambasadorului Robert Kirnag.