„Traian Vasilcău a fost prins cu plagiat. A scris nişte poezii, care aparţin altei poete, rând în rând şi cu punct în punct. M-am întrebat atunci de ce Uniunea Scriitorilor a tăcut? Şi după asta, a primit Premiul Naţional. De vreme ce statul în care s-a furat un miliard şi o mare parte de vină este a celor care guvernează şi ei se identifică cu un hoţ mai mărunţel, de „doar cinci sau şapte poeme”, înseamnă că statul vede o continuitate, statul ajunge la o mică înţelegere cu astfel de persoane”, a spus Galaicu-Păun.

Pe lângă acestea, laureatul Premiului Naţional de Stat din 2015 a punctat faptul că guvernanţii încearcă să promoveze oameni care pot fi şantajaţi şi care pot fi mereu la cheremul lor.

„Adevărul e că ţin la construirea unei scări valorice, în care lucrurile pur şi simplu nu se amestecă. Unii oameni, care fac slujbe la anumite persoane, pot fi răsplătite şi sunt răsplătiţi în valută. Dar se încearcă se li se acorde o onorabilitate. Nu poate cineva prins cu furt intelectual să-şi câştige onorabilitatea, e o pată care nu se spală. Mai mult, statul încearcă de ani de zile să promoveze oameni care pot fi şantajaţi, care au nişte dosare şi sunt tot timpul la cheremul lor”, a mai spus Emilian Galaicu-Păun.

Amintim că Traian Vasilcău a scandalizat opinia publică, stârnind reacţii, mai ales în mediul literar. 

Scriitorul Gheorghe Erizanu l-a învinuit public de plagiat, menţionând că Traian Vasilcău a publicat în 1988 poezia „O fărâmă de bine”, care ar face parte din volu­mul „Ochiul Atroce” semnat de Doina Uricariu, publicat în 1985. De cealaltă parte, Vasilcău a spus că aceasta este o făcătură kgb-istă.

Precizăm că Traian Vasilcău este cunoscut pentru textele sale în susţinerea Partidului Democrat şi pentru materialele în care critică dur opoziţia.

Premiul Naţional se decernează atât individual, cât şi colectivelor de autori, pentru realizări remarcabile, care au contribuit la promovarea imaginii ţării pe plan internaţional şi au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi socio-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale.

Premiul a fost instituit cu scopul de a recunoaşte şi a încuraja activităţi de cercetare, dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică şi de stimulare a performanţelor artistice şi sportive. Valoarea Premiului Naţional este de 100 de mii de lei.