În cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie Anim'est, în perioada 29-30 octombrie, copiii sunt invitaţi să vizioneze 3 selecţii de scurtmetraje ruseşti, belgiene, germane, franţuzeşti, estoniene, ucrainene, englezeşti, olandeze, italiene, slovene şi ungureşti, 20 în total. Avem de toate - o parabolă despre cum e să creşti mare şi alta despre relaţiile dintre generaţii, mai avem şi lecţii despre cum şi de ce trebuie să te împaci cu fraţii, dar şi despre cum se învaţă diverse meserii.

Scurtmetrajele sunt dedicate copiilor cu vârsta de 3-12 ani şi au fost selectate de cei mici, în România, în competiţia pentru trofeul Minimest.

Pe lângă selecţiile de scurtmetraje, copiii sunt aşteptaţi la filmele „Parisul Vesel” (r. Abe Levitow, 1962), unde un motan cu un farmec personal incontestabil trăieşte fericit în peisajul rural francez alături de aleasa inimii sale, până în momentul în care pisica decide să-şi împlinească un vis mai vechi – să experimenteze luxul parizian.

Cei mici nu trebuie să rateze nici „Pisicile aristocrate”, o producţie Walt Disney (r. Wolfgang Reitherman, 1970) sau „O pisică la Paris”, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. Prezenţa este obligatorie şi la selecţia specială de scurtmetraje cu „Motanul Felix”, produse în epoca filmului mut (1923-1930), precum şi la lungmetrajul „Pim & Pom” (r. Gioia Smid, 2014). De altfel, între proiecţii, picii vor putea să facă diverse aplicaţii în cadrul atelierelor de creaţie organizate de Centrul Educaţional Ingenium.

Workshop-urile, care au devenit deja o tradiţie, în cadrul Anim'est, vor fi conduse de regizorul, actorul şi animatorul Serghei Chivriga. El îi va învăţa pe copii să facă animaţie folosind tehnica stop-motion, iar materialul cu care vor lucra va fi plastilina.

Serghei Chivriga a făcut parte din numeroase proiecte de artă vizuală în ultimii ani. În prezent, se află în procesul de post producţie a unui scurtmetraj de animaţie. În 2015, a coordonat workshop-urile de animaţie din cadrul festivalurilor StudentFest (Timişoara), Anim’est (Bucureşti) şi KINOdiseea (Bucureşti).

Workshop-urile vor avea loc pe durata festivalului, la Alianţa Franceză. Doritorii (sau părinţii lor) sunt rugaţi să ne trimită un mail cu datele personale pe emailul [email protected], până pe data de 21 octombrie.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 27-30 octombrie 2016, la Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul www.iticket.md şi vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţiile Este’n'est şi ALTFilm, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei din România, Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român şi al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
 
Partener media general: Jurnal TV