Pe lângă multitudinea de probleme existente în instituţiile medicale de învăţământ, realizatorii studiului au mai menţionat şi faptul că în ţara noastră nu există o practică de a utiliza e-mailuri standardizate sau cele care sunt oferite de Ministerul Sănătăţii, asta ajutând la menţinerea unei legături continue între Ministerul Sănătăţii, Centru şi instituţii.

Cât despre mentenanţa dispozitivelor medicale în spitale, studiul relevă faptul că 71% dintre instituţii declară că efectuează zilnic acţiuni în acest sens, aici fiind incluse cele mai simple proceduri, pe care le fac, de obicei, utilizatorii dispozitivelor medicale.

Potrivit studiului, ca să urmeze ordinul venit de la Ministerul Sănătăţii, administratorii spitalelor au apelat în cel mai bun caz la contabili, iar în cel mai rău – la lăcătuşi ca să facă proceduri de întreţinere a echipamentelor medicale.

Laurenţiu Ionesii, coordonatorul softului OpenMedis, soft care a fost aplicat, anul trecut, în spitalele din Moldova, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, declară că la începutul lunii noiembrie se prognozează lansarea unui nou sistem pentru managementul echipamentelor medicale, unul care va fi adaptat legislaţiei din Moldova.

„Noua platformă va fi adaptată legislaţiei din Moldova, astfel aceasta va putea interacţiona cu alte sisteme naţionale, este vorba de sistemul informaţional dezvoltat de AMDM, şi anume „Registrul de stat al Dispozitivelor Medicale” unde sunt înregistrate dispozitivele medicale”, a precizat Laurenţiu Ionesii.