Potrivit raportului, 39 din cele 50 de primării monitorizate nu au întocmit şi nu au adus la cunoştinţă regulile interne de informare, consultare şi participare în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor.

La fel, aproape nicio localitate nu are pe pagina electronică arhiva rezultatelor achiziţiilor publice din cel puţin ultimii doi ani. Totodată, cei mai mulţi aleşi locali nu şi-au publicat declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi.

„Dacă e să luăm fiecare capitol în parte, sunt un şir de lacune. Cele mai mari le-am depistat cu siguranţă în achiziţiile publice, care este un domeniu mai sensibil şi mai închis, mai opac pentru accesul cetăţenilor. Cetăţenii, de multe ori, nu cunosc când se desfăşoară o şedinţă publică, ce proiecte se examinează sau deciziile care sunt luate la final”, a comentat Viorel Pârvan, expert la IDIS Viitorul.

Potrivit autorului studiului, cele mai transparente autorităţi publice locale sunt cele din oraşele Cimişlia, Chişinău şi Cahul. Totuşi, acestea au obţinut doar aproximativ jumătate din punctajul maxim.