Vicedirectorul CNSP, Constantin Spânu, a precizat că diagnosticul – gripă AH1N1, care este declarată gripă sezonieră, a fost confirmat de laborator. Este vorba despre o femeie de peste 50 de ani din raionul Ungheni care s-a îmbolnăvit recent. Femeia a fost izolată, a primit tratament şi la moment este în proces de însănătoşire.

Constantin Spânu a declarat pentru IPN că în următoarea perioadă se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri. „După calculele noastre, o să avem cazuri în dinamică începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie. Cu o mică rezervă, credem că apogeul va fi după data de 20 februarie şi, posibil, după aceasta vom intra într-o fază de descendenţă. Vom reveni la normă în luna martie dacă nu vor interveni alte tulpini”, a declarat vicedirectorul CNSP.

Potrivit CNSP, deocamdată, situaţia epidemiologică din Moldova este în normă. În ultima săptămână, pragul epidemic s-a înregistrat la nivelul 101 cazuri la 100 de mii de oameni. Conform datelor CNSP, în ultima săptămână s-au înregistrat peste 3600 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii şi peste 200 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe.

Specialiştii recomandă populaţiei se ia măsuri de profilaxie. Se recomandă consumul produselor care conţin vitamina C (lămâia, coacăza neagră, coacăza roşie) şi a produselor fitoncide (usturoiul, ceapa). Şi modul de viaţă sănătos, fără fumat şi fără alcool, la fel conferă organismului rezistenţă la viroze. La fel, medicii recomandă ca toate instituţiile şcolare şi preşcolare să treacă la un regim de supraveghere zilnică, de curăţare zilnică cu aerisirea încăperilor unde se fac studiile. La apariţia primului caz de îmbolnăvire, se recomandă izolarea imediată a acestuia pentru a reduce riscul răspândirii infecţiei.