Judecătoria Centru a decis că firma „Finpar Invest” poate construi o clădire înaltă în locul Cafenelei „Guguţă” din centrul capitalei, dar nu şi să privatizeze terenul. Prima instanţă a emis verdictul în dosarul în care Consiliul Municipal Chişinău se bate cu firma ce i-ar aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În topul celor mai accesate ştiri se numără şi Prima şedinţă de judecată în dosarul Filat: Fostul premier va compărea astăzi pe banca acuzaţilor. Subiectul a acumulat peste 47 de mii de vizualizări. Şedinţa de judecată pe prima parte a dosarului, în care fostul premier apare ca învinuit, a avut loc la Judecătoria Buiucani pe 29 decembrie 2015, iar politicianul nu s-a prezentat la şedinţa de judecată. Completul format din magistraţii de la Judecătoria Buiucani, Gârbu, Morozan şi Diaconu, care trebuia să examineze cauza penală pe numele fostului premier Vladimir Filat, a fost recuzat.

Topul continuă cu subiectul „Compania intermediară din Elveţia căreia moldovenii îi plătesc pentru convorbirile internaţionale – o firmă căpuşă controlată de Vladimir Plahotniuc”, care a fost citit de peste 34 de mii de vizitatori. Cetăţenii Republicii Moldova sunt jefuiţi, prin facturile pe care le achită operatorului naţional Moldtelecom, de cel puţin 12 milioane de dolari în fiecare an, a declarat ieri candidatul desemnat pentru funcţia de premier, Ion Sturza. Potrivit lui, din anul 2012, serviciile de trafic internaţional de voce sunt intermediate de o companie elveţiană, care preia grosul banilor în urma convorbirilor. Sturza mai spune că, după contractarea acestei firme, serviciile au devenit de peste două ori mai scumpe.

OFICIAL: Lista candidaţilor pentru funcţiile de miniştri în Guvernul propus de Ion Sturza a fost citită de peste 18 de mii de internauţi şi este următoarea ştire în topul Jurnal.md. Candidatul desemnat la funcţia de premier, Ion Sturza, a publicat ieri componenţa nominală a Guvernului. Din echipa lui Sturza fac parte 17 membri.

Şi articolul Decizia Curţii Constituţionale - o lovitură de stat prin intermediul instituţiilor controlate de grupări politico-oligarhice // EXPERŢI a intrat în topul săptămânal, acumulând peste 27 de mii de vizualizări.

Decizia Curţii Constituţionale privind obligarea lui Nicolae Timofti de a se supune voinţei unei majorităţi parlamentare este calificată de către unii analişti drept parte din scenariul unei lovituri de stat. Astfel, dacă NU va fi învestit Cabinetul Sturza, şeful statului ar putea fi nevoit să desemneze un candidat anume chiar dacă va avea dubii cu privire la integritatea acestuia, spun analiştii. În această ordine de idei, expertul în drept constituţional Alexandru Arsenie consideră că şeful statului nu poate fi obligat să desemneze un candidat în cazul în care ar avea anumite bănuieli în privinţa integrităţii acestuia şi că magistraţii Curţii Constituţionale se contrazic pe ei înşişi.

Articolul Muntele şi interlopul semnat de Constantin Cheianu a fost citit de peste 23 de mii de vizitator. Astfel, articolul se poziţionează în top-ul Jurnal.md. Mi-am dat silinţa să citesc lungul comentariu al lui A. Tănase, în care domnia sa explică de ce Curtea Constituţională a adoptat decizia de la 30 decembrie. Ca de obicei, am regăsit aceiaşi rigoare, logică şi exclusivă competenţă în materie de drept constituţional cu care dl Tănase s-a lăudat mereu. Şi de care, în Moldova, abia dacă dau dovadă 0,01% dintre cetăţeni, cum, iarăşi, domnia sa spune, se arată în articolul lui Constantin Cheianu. Autorul articolului comentează despre deciziile adoptate de Tănase.

Cu peste 17 de mii de vizualizări, următoarea în top este Mesajul de Anul Nou al preşedintelui Nicolae Timofti: Să continuăm parcursul european, nu să-l denaturăm prin declaraţii pompoase, îndărătul cărora înfloresc afaceri obscure, străine interesului poporului. În 2016 trebuie să continuăm parcursul european, nu să-l denaturăm prin declaraţii pompoase, îndărătul cărora înfloresc afaceri obscure, străine interesului poporului, se arată în mesajul preşedintelui.

În top intră şi Oficial APCE, îngrijorat că „instituţiile de stat şi justiţia din Republica Moldova sunt controlate de un oligarh”. Această ştire a fost citită de peste 15 mii de internauţi. Preşedintele Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Stefan Schennach, care a efectuat o vizită la Chişinău pentru a examina condiţiile de detenţie a fostului premier Vladimir Filat şi a ex-deputatului Grigore Petrenco, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că instituţiile de drept din Republica Moldova „sunt controlate de un oligarh”.

Un alt articol de top este Să aveţi un an formidabil! Urmăriţi showul de Revelion marca Jurnal TV. Subiectul a fost vizualizat de peste 14 mii de cititori.

Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea Judecătorul român Cristi Danileţ, la Jurnal TV: „Dacă începe să funcţioneze justiţia, toată societatea moldovenească va progresa”. Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la Bucureşti, a declarat în cadrul unui interviu că societatea civilă trebuie să pună presiune pe politicieni în vederea reformării justiţiei, întrucât cheia spre aderarea la Uniunea Europeană stă într-un sistem de drept care să poată lupta împotriva flagelului corupţiei.