Vineri, 31 octom­brie 2014, un grup de poli­ţi­şti şi pro­cu­rori efec­tuau per­che­zi­ţii la domi­ci­liul părinţi­lor pri­ma­ru­lui Chir­toacă. Oame­nii legii au des­cins, de fapt, într-un apar­ta­ment din str. Calea Ieşi­lor, unde se află sediul fir­mei „Anda” SRL, fon­dată de Ion şi Lucian Chir­toacă, tatăl, res­pec­tiv, fra­tele edi­lu­lui. Atunci, Chir­toacă, dar şi unchiul său, preşe­din­tele PL, Mihai Ghimpu, acu­zau că, în spa­tele ace­lor acţiuni, ar sta PLDM şi PD, care ar fi încer­cat ast­fel să-i com­pro­mită îna­in­tea ale­ge­ri­lor par­la­men­tare ce urmau să aibă loc pe 30 noiem­brie. Chir­toacă a spus pre­sei că poli­ţi­ş­tii au venit la per­che­zi­ţii la 7 dimi­neaţa şi că ar fi vrut să forţeze uşa ca să intre. Edi­lul menţiona că moti­vul per­che­zi­ţi­i­lor ar fi fap­tul că firma fra­te­lui său, cu adresa juri­dică în acel apar­ta­ment, ar fi efec­tuat tranza­cţii cu altă firmă care ar avea legă­turi cu o com­pa­nie bănu­ită de eva­ziune fis­cală, dar şi că oame­nii legii nu ar fi găsit nimic. „Din păcate, nu cre­ş­tem Mol­dova, ci ne batem joc, şi nu îna­inte spre un vii­tor euro­pean, ci îna­poi, la URSS”, declara Chir­toacă, referindu-se la mesa­jele elec­to­rale ale PD şi PLDM.

Informaţii din dosar: tranzacţii suspecte cu mai multe firme

ZdG publică un docu­ment din acest dosar, care conţine alte infor­ma­ţii decât cele rela­tate pre­sei de Ghimpu şi Chir­toacă. Docu­men­tul demon­strează legă­turi nebă­nu­ite între mai multe firme, Pri­mă­ria Chi­şi­nău şi fami­li­ile Ghimpu şi Chir­toacă. Dosa­rul a fost ini­ţiat pe 3 apri­lie 2014 de Dire­cţia Poli­ţie a mun. Chi­şi­nău pe fap­tul comi­te­rii eva­ziu­nii fis­cale a fac­to­ri­lor de deci­zie ai SRL „Aldora Art”, o agenţie de publi­ci­tate des­pre care mai mulţi foşti con­si­li­eri locali decla­rau că ar fi con­tro­lată de Lucian Chir­toacă, mezi­nul fami­liei Chir­toacă.

În cadrul veri­fi­că­ri­lor, pro­cu­ro­rii au con­sta­tat că „Aldora Art” SRL ar fi impli­cată într-o schemă dubi­oasă, înre­gis­trând tranza­cţii sus­pecte, unele fic­tive, cu mai multe firme. Una din­tre aceste firme este „Euro­sim” SRL, fon­dată de Vea­ce­slav Ceban, Iurie Aramă şi Mihai Ghimpu, preşe­din­tele PL, care, afirmă pro­cu­ro­rii, „în 2009-2012, a efec­tuat livrări de mate­ri­ale şi ser­vi­cii de publi­ci­tate în sumă de 392 mii de lei şi, con­co­mi­tent, a înche­iat tranza­cţii cu între­prin­deri delinc­vente („fan­tomă”) în pro­porţii deo­se­bit de mari, în valoare de peste 271 mii de lei”. Pro­cu­ro­rii au exa­mi­nat rula­jul ban­car de pe con­tu­rile „Aldora Art” SRL şi susţin că au des­co­pe­rit „tranza­cţii dubi­oase, pre­zen­tate drept împru­mu­turi, între această firmă şi între­prin­de­rile SRL „Edera Trio”, SRL „Anda”, SRL „Gran­com­pol”, „SRL Uni­cafe”, SRL „Pro For­tes”, SRL „Tren­d­se­ter”, SRL „Unis­tos Lux”, SRL „Sami­ra­la­gro” şi SRL „Maxi­mize””.


Firme cu sediul în Primărie şi rezultatele percheziţiilor

Pe 29 sep­tem­brie 2014, în cadrul aces­tui dosar, oame­nii legii au efec­tuat per­che­zi­ţii într-un birou din incinta Pri­mă­riei Chi­şi­nău care, con­form con­trac­tu­lui de loca­ţiune, era închi­riat de „Pro For­tes” SRL. În urma unor măsuri spe­ci­ale de inves­ti­ga­ţie, s-a sta­bi­lit că, în acel birou, se aflau, neo­fi­cial, mai multe firme: SRL „Aldora Art”, SRL „Anda”, SRL „Edera Trio”, SRL „Uni­cafe” şi SRL „Gran­com­pol””, potri­vit acte­lor din dosa­rul penal. În cadrul per­che­zi­ţi­i­lor, au fost depis­tate şi ridi­cate 4 blo­curi de sis­tem, acte con­ta­bile şi alte docu­mente ce regle­men­tează acti­vi­ta­tea SRL „Aldora Art”. Tot­o­dată, au fost ridi­cate mij­loace finan­ci­are în sumă de 102,8 mii de lei, fără acte de pro­ve­nienţă. „În urma exper­ti­ze­lor infor­ma­ţio­nale, asu­pra blo­cu­ri­lor de sis­tem ridi­cate s-au res­ta­bi­lit con­ver­sa­ţi­ile din pro­gra­mul „Skype”, din care rezultă că, în 2013 — 2014, con­ta­bi­lul Dumi­tru Camer­zan pri­mea indi­ca­ţi­ile pri­vind ges­tio­na­rea mij­loa­ce­lor finan­ci­are şi a bunu­ri­lor SRL „Aldora Art”, SRL „Anda”, SRL „Edera Trio”, SRL „Uni­cafe” şi SRL „Gran­com­pol” de la „luci­an­fo­re­ver”, stabilindu-se că acesta era Lucian Chir­toacă. La fel, în urma exa­mi­nă­rii des­ci­fră­ri­lor rula­je­lor ban­care ale SRL „Aldora Art”, s-a sta­bi­lit că între între­prin­de­rile enu­me­rate sunt efec­tu­ate trans­fe­ruri finan­ci­are deghi­zate sub formă de împru­mut, care nu sunt ram­bu­r­sate”, se spune în docu­men­tul Pro­cu­ra­tu­rii, intrat în pose­sia ZdG.

Des­pre per­che­zi­ţia din 31 octom­brie 2014, oame­nii legii susţin că aceasta a fost auto­ri­zată, în apar­ta­men­tul din str. Calea Ieşi­lor fiind sediul „Anda” SRL, vizată în dosa­rul penal. „Pro­pri­e­ta­rii apar­ta­men­tu­lui, la faţa locu­lui, s-au dove­dit a fi părinţii pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău, Dorin Chir­toacă. Aceş­tia au refu­zat să des­chidă uşa, comu­ni­când că cheamă avo­ca­tul. Repre­zen­tan­tul orga­nu­lui de urmă­rire penală, în per­soana ofi­ţe­ru­lui de urmă­rire penală, Iurie Cocârla, le-a comu­ni­cat că în con­for­mi­tate cu pre­ve­de­rile Codu­lui de Pro­ce­dură Penală sunt obli­gaţi să aştepte 2 ore, iar dacă după expi­ra­rea aces­tui timp nu se va pre­zenta avo­ca­tul, vor pur­cede la efec­tu­a­rea per­che­zi­ţiei fără pre­zenţa avo­ca­tu­lui. La fel, dacă nu va fi des­chisă uşa, vor fi soli­ci­tate ser­vi­ci­ile spe­ci­ale pen­tru a des­chide forţat uşa de la intrare. În două ore, pe str. Calea Ieşi­lor 55/2, ap. 107, s-a pre­zen­tat Lucian Chir­toacă, în pre­zenţa căruia a fost efec­tu­ată per­che­zi­ţia. La fel, în pro­ce­sul ver­bal de per­che­zi­ţie, Lucian Chir­toacă a menţio­nat că nu are obie­cţii la acţiu­nile pro­ce­su­ale efec­tu­ate. În urma per­che­zi­ţi­i­lor au fost ridi­cate un şir de acte con­ta­bile şi con­tracte care urmează a fi exa­mi­nate pen­tru a deter­mina impor­tanţa pro­ba­to­rie pen­tru cauza penală”, se spune în docu­ment.

Percheziţii anulate şi dosar pe linie moartă

Acum dosa­rul penal este pe linie moartă, fiind pasat, pe 21 decem­brie 2016, de la Pro­cu­ra­tura Chi­şi­nău, după ce în frun­tea aces­tei insti­tu­ţii a fost insta­lat, ca inte­ri­mar, pro­cu­ro­rul Igor Popa, Pro­cu­ra­tu­rii Cen­tru. Până a fi trans­fe­rat, însă, prin deci­zi­ile Curţii de Apel (CA) Chi­şi­nău, toate înche­ie­rile de auto­ri­zare a per­che­zi­ţi­i­lor pe dosar au fost decla­rate nule. Ast­fel, şi rezul­ta­tele aces­tor per­che­zi­ţii au fost anu­lare. Con­tac­tat de ZdG, Igor Popa, pro­cu­ro­rul inte­ri­mar al mun. Chi­şi­nău, ne-a spus că nu cunoa­şte deta­lii des­pre dosar. Cor­ne­liu Pleşca, pro­cu­ro­rul care l-a ges­tio­nat, şi-a dat demi­sia din orga­nele pro­cu­ra­tu­rii în decem­brie 2015. Acum, de soarta dosa­ru­lui e res­pon­sa­bilă Vera Chi­randa, pro­cu­ror în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Cen­tru.
Con­tac­tată, aceasta ne-a comu­ni­cat că dosa­rul se află la Inspec­to­ra­tul de Poli­ţie (IP) Cen­tru. Ea nu a putut spune ce s-a întâm­plat după ce auto­ri­za­ţi­ile pri­vind efec­tu­a­rea per­che­zi­ţi­i­lor au fost anu­late. „Cauza penală e recent par­ve­nită. Eu doar con­duc urmă­ri­rea penală, dar ea este exer­ci­tată de către orga­nul de urmă­rire penală al IP Cen­tru. La moment, nu cunosc ce acţiuni se fac, pen­tru că dosa­rul are mai puţin de o lună de când e la mine. Nu ştiu dacă au fost careva acţiuni după anu­la­rea lor de către CA. Am stu­diat dosa­rul în linii gene­rale. Nu pot spune ceva con­cret. Ştiu că mate­ri­a­lele au fost exa­mi­nate de CA…”, ne-a zis Chi­ronda. Ofi­ţe­rul de urmă­rire penală, Ale­xan­dru Sta­vin­schi, a evi­tat să ne ofere mai multe deta­lii din dosar, pe motiv că legea nu i-ar per­mite acest lucru.

Firma investigată, în apartamentul partenerului lui Ghimpu

Una peste alta, până când orga­nele abi­li­tate se vor cla­ri­fica cu dosa­rul penal, con­sta­tăm că cel puţin 6 firme menţio­nate în dosa­rul penal au legă­turi directe sau prin inter­me­di­ari cu fami­li­ile Chir­toacă şi Ghimpu. Ast­fel, „Aldora Art” SRL, per­soana juri­dică pe numele căreia a fost ini­ţiat dosa­rul penal, este fon­dată în 2008, de Lud­mila Răzme­riţă, acum în vâr­stă de 61 de ani, care a fon­dat, în 2011, şi „Mega­Ra­dio” SRL, care ges­tio­nează Radio 911, nefun­cţio­nal în pre­zent. În ulti­mii ani, unii con­si­li­eri locali au decla­rat public că, în spa­tele aces­tei firme, ar sta, de fapt, Lucian Chir­toacă, fra­tele pri­ma­ru­lui. Ambii au negat acest fapt. Pen­tru presă, într-o inter­venţie din 2009, Lud­mila Răzme­riţă declara că această firmă, care ges­tio­nează o mare parte a business-ului publi­ci­tar din Chi­şi­nău, este afa­ce­rea şi pro­pri­e­ta­tea sa. „Lucian nu este impli­cat. Doar une­ori îl rog să mă ajute”, menţiona ea.
Lud­mila Răzme­riţă, fon­da­toa­rea şi admi­nis­tra­toa­rea din acte a „Aldora Art” SRL, este eco­no­mistă la Maga­zi­nul Uni­ver­sal Cen­tral din Chi­şi­nău (UNIC). Deşi ne-a răs­puns bin­e­dis­pusă la tele­fo­nul său mobil, a închis ime­diat cum a auzit: „Ştiu că dvs. sun­teţi fon­da­toa­rea şi admi­nis­tra­toa­rea fir­mei…..”. Inter­lo­cutoa­rea nici nu a ascul­tat între­ba­rea, închi­zând tele­fo­nul. „Nu vă dau nicio infor­ma­ţie. S-o ter­mi­nat”. Ulte­rior, nu a mai răs­puns la ape­luri.

Sediul actual al fir­mei „admi­nis­trate” de eco­no­mista de la UNIC demon­strează legă­turi inte­re­sante între ea şi fami­lia Ghimpu. Ast­fel, SRL-ul este înre­gis­trat într-un apar­ta­ment din str. Dru­mul Schi­noa­sei, care apa­rţine acum Doi­nei Ceban, fiica lui Vea­ce­slav Ceban, par­te­ne­rul preşe­din­te­lui PL, Mihai Ghimpu, în cadrul fir­mei „Euro­sim” SRL, care, în 2014, i-a adus depu­ta­tu­lui un venit de 439 mii de lei. De pre­ci­zat că Vea­ce­slav Ceban, par­te­ne­rul lui Ghimpu, împre­ună cu Vio­rel Popescu, sunt fon­da­to­rii fir­mei „Get Pre­mium”, cu acti­vi­tăţi în dome­niul comer­ci­a­li­ză­rii ben­zi­nei. Firma, cu un capi­tal social de peste 8 mili­oane de lei, este înre­gis­trată într-un ofi­ciu din str. Bucu­reşti 87, unde ante­rior a fost sediul PL, şi a câş­ti­gat, în ulti­mii ani, mai multe lici­ta­ţii publice. De departe, cel mai valo­ros con­tract, în sumă de 13 mili­oane de lei, de livrare a pro­du­se­lor petro­li­ere, a fost obţi­nut în noiem­brie 2015, în urma unui con­tract cu Între­prin­de­rea Muni­ci­pală „Regia Auto­sa­lu­bri­tate”, din com­po­nenţa Dire­cţiei gene­rale locativ-comunale a mun. Chi­şi­nău. La această adresă, Bucu­reşti, 87, s-a aflat şi sediul din Chi­şi­nău al Com­pa­niei „Par­star Petrol”, fon­dată la Cimi­ş­lia de Iurie Aramă, Vea­ce­slav Ceban şi Ion Putină. Acum, Ceban a ieşit din acţio­na­riat, dar a rămas Iurie Aramă, aso­ciat şi el cu Mihai Ghimpu, lide­rul PL, în afa­ce­rea „Euro­sim”. Des­pre firma „Par­star Petrol” presa a scris că ar fi apro­vi­zio­nat cu moto­rină aproape toate insti­tu­ţi­ile sta­tu­lui sub­or­do­nate libe­ra­li­lor.
 
Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă