Anatolie Malaireu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a fost adus de asistenta socială la mitingul organizat de PD la 13 ianuarie în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” în susţinerea candidaturii oligarhului Vlad Plahotniuc la funcţia de premier. Bărbatul este şomer, nu are niciun venit, şi s-a pierdut, singur, în mijlocul Chişinăului, fără o leţcaie în buzunar. A avut nevoie de cinci zile şi cinci nopţi, în care a umblat flămând şi îngheţat pe drumurile din R. Moldova, ca să ajungă acasă.

Anatolie Malaireu din s. Pereni, Rezina, lucrează cioban. Verile paşte oile oamenilor din sat contra unei plăţi de 40 de lei pe zi, iar în zilele mai bune, paşte vacile, pentru 60 de lei. Locuieşte împreună cu concubina sa şi doi copii. Au patru păsări în curte şi o vacă. Unicul venit lunar e o indemnizaţie de 400 de lei obţinuţi pentru invaliditatea unuia dintre copii. Promisiunea că vor fi plătiţi cu 200 de lei dacă participă la manifestaţia în susţinerea lui Vlad Plahotniuc, ce dorea să ajungă premier, li s-a părut o adevărată binecuvântare. În adâncul inimii, Tolea, aşa îi spun consătenii, s-a bucurat că va vedea capitala. Ajuns la 42 de ani, el nu a ieşit niciodată din satul său, scrie Jurnal de Chişinău.

De la protest, la poliţie, apoi la biserică

Nici în cel mai rău vis nu şi-a putut imagina că s-ar putea pierde de soţie, în mijlocul unei mulţimi, singur, într-un oraş necunoscut. „S-a dus să-şi cumpere ţigări şi după aceea nu l-am mai văzut”, avea să spună mai târziu Lucia, concubina sa. Neavând niciun ban, conştientizându-şi neputinţa, bărbatul a intrat în panică. Mergând printre grupurile de manifestanţi şi întrebând cum să ajungă înapoi acasă, cineva l-a îndrumat în ce transport să urce ca să ajungă la gară. Ajuns aici, altcineva i-a spus în ce autobuz să urce ca să ajungă la Pereni. Atât doar că a fost sfătuit greşit, în loc să pornească spre Pereni, Rezina, a pornit la Pereni, Hânceşti.

„Am fost mulţi din sat la adunarea aceea. Ne-au dus să-l susţinem pe acela…, cum îl cheamă…? Pahatniuc!”. „Îi deputat ori ce-i?”, i se adresează Anatol soţiei. „Au spus că ne dau câte 200 de lei”, ne spune Lucia. Am împrumutat însă bani ca să-l caut pe Tolea prin Chişinău. Nu ne-au mai dat nimic. L-am căutat până seara târziu, apoi m-am întors cu ultimul microbuz la Orhei. Am dormit la o mătuşă şi a doua zi am mers din nou la Chişinău să-l caut. Cei de la Primărie nici măcar nu ne-au telefonat să întrebe dacă s-a întors acasă. Ne vor mai da oare acei 200 de lei?”, se întreabă femeia.

Ajuns la gara din Hânceşti, bărbatul a rămas nemişcat locului timp de câteva ore. De acolo a fost luat la Comisariatul de poliţie Hânceşti, unde a primit un ceai cald şi o bucată de pâine. Cei care i-au adus la protestul organizat de PD, primarul satului Pereni, Dumitru Marchitan, şi asistenta socială Eudochia Loghin, cinaseră deja în seara zilei de 13 ianuarie şi, satisfăcuţi, se odihneau cu simţul datoriei faţă de partid împlinit, în timp ce Lucia îşi căuta bărbatul pe un ger de cel puţin minus 13 grade prin Chişinău. Iar Anatol îşi trăgea sufletul după grozava sperietură la poliţia din Hânceşti. I s-a părut că nu va mai vedea niciodată casa şi copiii.

Ignorat de poliţie

A doua zi, poliţiştii, în loc să-l ajute să găsească drumul spre casă, l-au poftit să iasă din Comisariat. A mers din nou la gara din Hânceşti. „Am crezut că e un vagabond, era îmbrăcat sărăcăcios şi cu încălţămintea ruptă, m-am apropiat şi i-am dat bani pentru o bucată de pâine”, ne spune o angajată a gării. Bărbatul a aşteptat până seara, după care a fost dus iar la poliţie. Mai departe, firul gândurilor i se încâlceşte… Când pe jos, când cu transport, a ajuns totuşi la Orhei, aici cineva l-a sfătuit să ceară ajutor la Biserica „Sf. Nicolai”, unde un preot i-a oferit hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte. După câteva zile în care poliţia de la Rezina se făcea că îl caută, iar Comisariatul de Poliţie din Hânceşti, că l-ar fi ajutat să găsească drumul spre casă, Tolea din Pereni a mai dormit o noapte în biserică, iar a doua zi, luni, a fost urcat de preot în autobuz şi a ajuns acasă.

Plahotniuc îi datorează 200 de lei

„Am fost mulţi din sat la adunarea aceea. Ne-au dus să-l susţinem pe acela…, cum îl cheamă…? Pahatniuc!”. „Îi deputat ori ce-i?”, i se adresează Anatol soţiei. „Au spus că ne dau câte 200 de lei”, ne spune Lucia. Am împrumutat însă bani ca să-l caut pe Tolea prin Chişinău. Nu ne-au mai dat nimic. L-am căutat până seara târziu, apoi m-am întors cu ultimul microbuz la Orhei. Am dormit la o mătuşă şi a doua zi am mers din nou la Chişinău să-l caut. Cei de la Primărie nici măcar nu ne-au telefonat să întrebe dacă s-a întors acasă. Ne vor mai da oare acei 200 de lei?”, se întreabă femeia.

Anatol şi Lucia nu au înţeles ce dorea mulţimea din centrul Chişinăului, nu ştiu cine e Vladimir Plahotniuc şi nici măcar cum îl cheamă pe şeful statului. Întrebaţi ce le-ar cere autorităţilor în cazul în care printr-o minune s-ar face auziţi, femeia ne spune că ar avea nevoie de un loc de muncă, „cu un salariu măcar de 800 de lei”. Bărbatul dă aprobator din cap şi tace.

Caz ignorat de procurori

Potrivit locuitorilor din Pereni, Primăria a dus în acea zi 24 de oameni la protestul organizat de PD. „Am fost telefonată cu o zi înainte de protest de şeful secţiei Asistenţă Socială, Rezina. „M-a întrebat: ‚Voi organizaţi ceva?!’. I-am răspuns că nu ştiu nimic. După aceasta am fost contactată de primar, care mi-a spus că trebuie să adunăm oameni, ca la 7:30, a doua zi, să pornim la protest. Nimeni nu a ştiut de ce merg la Chişinău. Le-am spus că mergem la protest şi atât. Dar pentru ce nu am ştiut”, ne spune Eudochia Loghin, asistentul social care a transportat mai multe persoane vulnerabile din sat la protest.

De remarcat că raionul Rezina este condus de Eleonora Graur, reprezentantă a Partidului Democrat. „Mi s-a părut şi mie ciudat că oamenii au fost duşi în acest mod la un protest”, ne-a spus poliţistul care trebuia să investigheze acest caz, Serghei Severin. Procuratura raionului nu a fost sesizată şi, deşi cazul a fost reflectat în presă, nici nu s-a autosesizat pe marginea acestuia pentru a investiga legalitatea acţiunilor reprezentanţilor Consiliului raional şi a Primăriei din s. Pereni.