Agenţia de presă îl citează pe liderul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, care a a declarat că sediul instituţiei a fost înconjurat de cetăţeni, deoarece aceştia se simt minţiţi şi nu vor permite ca deputaţii să părăsească clădirea, subliniind că Guvernul învestit este unul ilegal, care nu va servi intereselor cetăţenilor.

Protestele de ieri din capitala RM au ajuns şi în vizorul presei din Ucraina, care menţionează că oamenii s-au răsculat după ce majoritatea deputaţilor au învestit noul Guvern. Mai mult, Unian relatează că după ce oamenii au încercat să între în instituţie, împotriva acestora au fost lansate grenade fumigene.


Agenţia de presă română MEDIAFAX a anunţat că mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului de la Chişinău pentru a denunţa Guvernul condus de premierul Pavel Filip.

Sursa mai scrie că unul dintre liderii Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), Chiril Moţpan, a fost rănit în cursul protestelor violente de la Chişinău, el acuzând că a fost agresat de agenţi ai forţelor de ordine.

MEDIAFAX mai notează că un alt lider al Platformei Demnitate şi Adevăr, Valentin Dolganiuc, a declarat că poliţiştii execută ordinele oligarhului Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui, şeful Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a primit ordin de la Plahotniuc să disperseze mulţimea cu orice preţ.

Nici presa franceză nu a trecut cu vederea protestele de amploare de ieri din capitală. Astfel, Le Courrier de Balkans scrie că după ce a fost învestit guvernul condus de Pavel Filip, persoană apropiată oligarhului Vladimir Plahotniuc, mii de oameni au înconjurat Parlamentul. Cotidianul a subliniat că guvernul a fost votat extrem de rapid, iar procedura a durat doar 35 de minute.

Şi site-ul de analiză germană Letzte Nachrichten aus Russland a subliniat că votarea guvernului a trezit oamenii, care au încercuit clădirea Parlamentului şi chiar au pătruns înăuntru intenţionând să discute cu deputaţii. Materialul prezintă, de asemenea, faptul că noul guvern a depus în toiul nopţii jurământul în faţa preşedintelui Nicolae Timofti.

Despre depunerea jurământului în taină de către Cabinetul Filip a informat şi lenta.ru, care a scris că împortiva protestatarilor care manifestau paşnic au fost folosite gaze lacrimogene.

Despre situaţia tensionată din Republica Moldova au reflectat şi jurnaliştii de peste Prut. Postul de televiziune românesc B1 a relatat că protestatarii au atacat Parlamentul de la Chişinău, contestând numirea noului premier Pavel Filip. În ştire este menţionat şi faptul că unul dintre cei mai huiduiţi oameni a fost liberalul Mihai Ghimpu, acuzat că a vândut ţara oligarhului Vlad Plahotniuc, cel care controlează noul Guvern. Oamenii i-au strigat „Iuda” şi l-au lovit cu pumnii în cap mai menţionează jurnaliştii români.