În acest context, Ministerul Justiţiei a anunţat un concurs de selectare a avocaţilor, inclusiv de peste hotare, care să reprezinte interesele ţării la instanţele de judecată străine şi instituţiile de arbitraj internaţionale.

În 2006, Procuratura Generală din Darmstadt – Frankfurt pe Main, Republica Federală Germania, a intentat un proces de urmărire penală a unui comerciant de antichităţi. Acestuia i se imputa şi deţinerea ilegală a trei piese arheologice aduse din Republica Moldova, iar piesa de circa 250 de mii de euro a fost sechestrată – un talger de argint cu bustul unui zeu din perioada Imperiului Roman, secolul II e.n.

În 2014, învinuitul a fost achitat. Având în vedere că bunul, care a şi fost revendicat de Republica Moldova, anterior aparţinea persoanei achitate, procuratura germană se obligă să-l restituie dacă Moldova nu întreprinde măsuri de recuperare în termene proxime.

Astfel, Ministerul Justiţiei primeşte oferte de la avocaţi până pe 21 ianuarie. De la candidaţi se cere printre altele experienţă de reprezentare în instanţele judecătoreşti străine, dar şi să cunoască limba de lucru a instanţelor judecătoreşti care urmează să examineze litigiul.