Totodată în cadrul şedinţei de urgenţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, premierul interimar Gheorghe Brega a declarat că în procesul de deblocare a localităţilor a fost implicat transport cu şenile, iar dacă vor mai fi ninsori atât de puternice drumul ar putea fi blocat de poliţie, pentru ca oamenii să nu poată circula.

„Am luat decizia ca Ministerul de interne să poată bloca, pe viitor, circulaţia în astfel de situaţii, fiindcă la noi se practică „Nu contează ce se întâmplă, dacă îmi trebuie eu plec”. Peste hotare se blochează circulaţia în aşa situaţii”, a anunţat Brega.

De asemenea, prim-ministrul interimar a subliniat că a cerut ca până dimineaţă să fie deblocate satele unde pot apărea probleme din lipsă de alimente sau medicamente. Pe lângă acestea Brega a dat indicaţii ca femeile gravide, care sunt în pragul naşterii să fie spitalizate. „Avem foarte multe gravide. Am dat indicaţii ca gravidele care au termen de maximum 10 zile până la naştere să fie spitalizate, am detaşat medici în localităţile unde nu sunt spitale raionale. Se aşteaptă viscol şi astăzi şi mâine, cel mai grav e în raionul Ştefan Vodă şi parţial în Căuşeni.

Amintim că din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, în raioanele Cahul, Cantemir, Căuşeni, Ştefan Vodă, Taraclia şi UTA Găgăuzia a fost sistată complet activitatea în 65 instituţii de învăţământ general, anunţă Ministerul Educaţiei.

Potrivit Gabrielei Ştirbu, purtătorul de cuvânt al ministerului, în şapte instituţii din raioanele Cahul, Cantemir şi Căuşeni a fost redus regimul de activitate, iar 53 de rute şcolare în nouă raioane: Anenii Noi, Cahul, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Hânceşti, Ştefan Vodă, Taraclia şi Găgăuzia nu au circulat microbuzele şcolare.

Astfel, nu au fost transportaţi 2112 elevi din 59 localităţi, rutele fiind suspendate din cauza înzăpezirii drumurilor de ţară.