Următorul articol printre cele mai citite în această săptămână este comentariul analistului Vladimir Socor despre noul candidat desemnat de Timofti. Astfel, expertul spune că înaintarea candidatului Pavel Filip la funcţia de premier este, de fapt, o înaintare indirectă a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc şi că cei doi ar fi apropiaţi. Socor consideră că majoritatea parlamentară care s-a format în Parlament semnifică prăbuşirea sistemului de partide politice.

O altă ştire care a acumulat aproape 38 de mii de vizualizări prezintă opinia analiştilor politici, care menţionează că noua majoritate parlamentară a fost creată prin şantaj, iar Curtea Constituţională ar trebui să ofere explicaţii privind legalitatea acesteia.

Noua majoritate parlamentară a fost creată după o schemă bine cunoscută, iar o mare parte dintre deputaţii care au declarat că vor susţine învestirea viitorului guvern au fost şantajaţi. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV. Analiştii politici au mai afirmat că o majoritate parlamentară funcţională nu se formează după principiul aritmetic.

Opinia experţilor de la Bucureşti care consideră că Platforma DA reprezintă alternativa pentru clasa politică uzată de la Chişinău a fost citită de peste 18 mii se persoane.

 „Se spune că toată ţara este confiscată de Plahotniuc, acest oligarh foarte bogat, capabil să modifice majorităţi după bunul său plac. Să sperăm să se dea şi acolo, ca şi la Bucureşti, semnalul de înnoire a unei clase politice, pentru că această elită post-sovietică şi-a cam trăit traiul şi e perfect compromisă şi uzată, în orice caz respinsă. A apărut Platforma Demnitate şi Adevăr, în curs de cristalizare ca alternativă politică. Au sprijin în spate şi ar trebui să fie parte din procesul de înnoire a clasei politice la Chişinău. Altfel, dacă se intră într-un colaps al parcursului european, tot ce au muncit şi ei şi noi în ultimii 20 de ani ar putea să se ducă de râpă. Nu le mai dau bani din toamnă, mai au bani de salarii şi pensii pentru două luni. Situaţia economică este proastă. Nimeni nu se poate juca acolo cu ambiţiile unui singur om. Este nevoie de luciditate”, a declarat fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi.

Unul dintre cele mai accesate articole din această săptămână a fost reacţia preşedintelui Nicolae Timofti, după proteste masive din Piaţa Marii Adunări Naţionale, organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr. Şeful statului vine cu explicaţii în legătură cu desemnarea PD-istului Pavel Filip la funcţia de premier. „Atmosfera extrem de încordată din societate şi revolta oamenilor, exprimată în spaţiul public, inclusiv în stradă, faţă de deciziile politice de ultimă oră, mă obligă să iau atitudine şi să explic contextul politic în care ne aflăm”, începe declaraţia preşedintelui, emisă cu puţin timp în urmă.

Materialul care închide TOP-ul acestei săptămâni este documentul de constituire a majorităţii parlamentare semnat de 56 de deputaţi. Materialul a fost accesat de peste 17 mii de cititori Jurnal.md.