Pensionara Ana Ciolan, în vârstă de 77 de ani, s-a pornit de dimineaţă cu scopul să-şi împărtăşească necazul la protest şi să opteze pentru soluţia pe care o crede ea mai bună. Atât doar că a încurcat protestele. În loc să se alăture mulţimii din PMAN, s-a lăsat dusă de val spre scuarul TNOB. „Când am vrut să strig şi eu ceva, babele din jurul meu au început a scanda „Plahotniuc!”, „Plahotniuc!”. M-am certat cu ele, apoi am început a plânge. M-au întrebat, ce, tu nu eşti cu Plahotniuc!? Am zis, nu. Mi-au spus să plec de acolo. Cum vreţi să trăim noi bine, domnişoarelor, dacă oamenii se vând atât de uşor pentru 100-200 de lei?”, se întreabă întristată pensionara.


Este supărată în special pe Partidul Liberal, partid pentru care şi-a dat de trei ori votul. „De patru ori am fost la domnul Ghimpu să-i cer ajutor, după ce un poliţist din blocul nostru a devenit stăpân al unui apartament, unde proprietarii au decedat în condiţii suspecte şi a rămas un copil de şase ani. Ghimpu nu m-a primit. Am sperat să fie ales premier Ion Sturza, de ce Ghimpu nu a susţinut făţiş candidatura acestuia? Ghimpule, ne-ai trădat pe noi, l-ai trădat pe fratele şi pe nepotul tău. Am o pensie de 1200 de lei. Mai mult mi-a venit pentru căldură. Cum să trăiesc cu aceşti bani? Acum însă hoţii luptă între ei ca să ne conducă cum ne-au condus şi mai înainte, dar trebuie pus capăt fărădelegilor!”, conchide revoltată femeia.

Pensionara a impresionat mulţimea şi cu un discurs rostit la microfonul din PMAN. „Domnule Plahotniuc, nu ţi-i ruşine, ai să mori şi tu ca toată lumea, şi te vei duce cu lacrimile noastre şi cu lacrimile copiilor noştri dincolo. Leapădă Moldova şi du-te de la noi, du-te şi lasă-ne în pace!”, a spus plângând în gura mare femeia.

Cu Ana, o mamă în vârstă de 30 de ani, din s. Vorniceni, Străşeni, am discutat în timpul acţiunii de protest din faţa Preşedinţiei. „Am venit azi aici ca să-mi pot aduce soţul şi tatăl la copii acasă. Munceşte peste hotare, avem trei copii şi eu am o indemnizaţie de câteva sute de lei. Nu mai suportăm această sărăcie şi o astfel de atitudine din partea celor pe care i-am ales. Domnul Timofti ar trebui să ţină cont de opţiunile oamenilor, să iasă să discute cu noi”, a spus femeia. De aceeaşi părere este şi Constantin Oanţa, un alt protestatar, venit cu familia de la Străşeni. „Suntem toată familia şi toţi vecinii aici. Aşteptăm preşedintele să ne spună ceva. Ca orice om, poate a greşit înainte, dar pe final de mandat ar trebui să iasă pentru a-şi cere iertare de la popor şi să ţină cont de opinia noastră. Poporul e puterea, iar noi nu mai vrem să fim guvernaţi de hoţi. Îl rugăm să nu lase ţara pe mâna unor criminali”, a spus bărbatul.

Discuţia noastră s-a produs la o aruncătură de băţ de locul unde liderul PDM, Vlad Plahotniuc, promitea de pe scările TNOB că 2016 va fi anul în care el va renaşte Moldova, va aduce liniştea şi stabilitatea în casele oamenilor. „Şi Marian Lupu a promis stabilitate, că va creşte Moldova. Au trecut cinci ani, dar n-au crescut decât averile lor, dorinţa lor de a ocupa Moldova. Am fost traşi pe sfoară. Au format o majoritate de bandiţi!”, a conchis Olesea Popovici, o protestatară din s. Băneşti, Teleneşti. „Nu putem aştepta de la tâlhari stabilitate. Tâlharul e tâlhar de când lumea”, a opinat şi Constantin Oanţa din Străşeni.

Cert e că, în ambele tabere, am găsit oameni revoltaţi de sărăcia şi criza generată de cei care s-au perindat pe parcursul anilor la guvernare, scrie Jurnal de Chişinău.

Amintim că aseară candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier a fost respinsă repetat de preşedintele Nicolae Timofti, care l-a desemnat pe juristul Ion Păduraru la funcţia de premier.