Printre încălcările securităţii antiincendiare se numără lipsa stingătoarelor, a sistemelor de semnalizare la incendiu, prezenţa unor construcţii improvizate. În urma depistării acestor încălcări au fost adoptate,sancţiuni administrative în baza articolului 358, întocmindu-se  40 de procese-verbale, a informat responsabilul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

În funcţie de gravitatea încălcărilor tehnicii securităţii antiincendiare, primarul Dorin Chirtoacă a cerut măsuri de sancţionare începând de la suspendarea activităţii de funcţionare până la interdicţii definitive a activităţii agenţilor economici în domeniul alimentaţiei publice.

De menţionat că în municipiul Chişinău funcţionează 1843 de agenţi economici în domeniul alimentaţiei publice, iar proprietarul cafenelei unde săa produs sâmbătă deflagraţia se află în în Israel. Potrivit primarului general, el a comis încălcări grave cu bună ştiinţă, permiţând plasarea a două butelii alături, fără instalaţiile necesare şi, cel puţin, la o distanţă de 6 metri una de alta.

Controlul iniţiat de respectiva comisie va dura până pe 15 ianuarie.