Potrivit funcţionarei franceze, „societatea trebuie să aibă certitudinea că hotărârile judecătoreşti nu sunt influenţate de politicieni sau oamenii de afaceri, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să depună eforturi pentru ca cetăţenii să recapete încrederea în instituţiile de drept. O spune şefa Parchetului Naţional Financiar din Franţa, care a acordat un interviu pentru Jurnal TV. Eliane Houlette afirmă că doar asigurând independenţa instituţiilor de drept, Moldova va putea scăpa de corupţie”.
 
Următorul material în topul ştirilor Jurnal.md este Judecătorul român Cristi Danileţ, la Jurnal TV: „Dacă începe să funcţioneze justiţia, toată societatea moldovenească va progresa” . Subiectul a fost vizualizat de peste 44 de mii de internauţi. Societatea civilă trebuie să pună presiune pe politicieni în vederea reformării justiţiei, întrucât cheia spre aderarea la Uniunea Europeană stă într-un sistem de drept care să poată lupta împotriva flagelului corupţiei. Este declaraţia făcută de Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la Bucureşti, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV.
 
O altă ştire din top e Eurodeputatul român Siegfried Mureşan, la Jurnal TV: Guvernanţii de la Chişinău trebuie să elibereze instituţiile de drept şi să facă lumină în jaful de la bănci, ea adunând aproape 19 mii de vizualizări.

Declaraţia europarlamentarului român Siegfried Mureşan a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. „Guvernanţii de la Chişinău trebuie să manifeste voinţă pentru depolitizarea instituţiilor de drept, iar presiunea în acest sens trebuie să vină de la cetăţeni. Autorităţile trebuie să implementeze reformele din Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, să facă lumină în jaful din sectorul bancar şi să anihileze corupţia, mai spune europarlamentarul.
 
Ştirea, care a acumulat circa 46 de mii de vizualizări este cea că Ex-premierul Vlad Filat va rămâne în arest încă 90 de zile. „Mandatul de arestare pe numele ex-premierului Vlad Filat, învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă, a fost prelungit cu 90 de zile. O decizie în acest sens a fost pronunţată marţi, 5 ianuarie, de către Judecătoria sectorului Buiucani. Avocaţii învinuitului susţin că nu sunt de acord cu încheierea judecătoriei şi o vor contesta la Curtea de Apel. La şedinţa de astăzi, a fost prezent şi Vlad Filat şi deşi nu a fost lăsat să facă declaraţii, acesta a spus în timp ce era escortat de mascaţi, că se declară nevinovat şi că „spectacolul continuă”.
 
Sturza şi echipa sa de miniştri, în Parlament după vot de încredere // LIVE TEXT, VIDEO e următorul articol din top, citit de peste 29 de mii de vizitatori.

„Lipsa de cvorum în Parlament a fost cauzată de absenţa unor deputaţi PD şi PL, în situaţia în care fracţiunea democraţilor şi cea a liberalilor a dat asigurări că se va prezenta la şedinţă. „Am fost surprins, pentru că toate mesajele, inclusiv de la PD, au fost că va fi cvorum. Dar ştiam că va fi o tendinţă „să nu-i dăm voie lui Sturza să vorbească în Parlament”. A fost o teamă mare pentru mesajul pentru din Parlament. Unii l-au interpretat ca pe un mesaj către naţiune”, a declarat Ion Sturza, imediat după ce şedinţa a fost declarată închisă”.

Peste 25 de mii de vizitatori au citit materialul Traian Băsescu: Dacă Guvernul Sturza nu obţine votul Parlamentului, Plahotniuc merită expulzat. „Moldova este în pragul colapsului. Vă mai pot spune, deşi n-aş vrea să fie un subiect de comentarii, totuşi Moldova fără un împrumut de 60 de milioane de euro de la România nu îşi poate închide bugetul anului viitor”, a argumentat Băsescu, acuzând faptul că un individ ca Plahotniuc face jocuri politice să fie el premier când preşedintele Timofti îi refuză acest lucru exact datorită background-ului lui legat de afaceri, de putere, de legături cu Moscova, de inconsecvenţe democratice”.

Articolul Discursul pe care urma să-l ţină Ion Sturza în Parlament: „Nu vă cer votul; Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate” a adunat circa 23 de mii de cititori.

„Jaful din sistemul bancar, captivitatea instituţiilor statului, războiul oligarhic şi tot prin ce trece Republica Moldova în ultimii ani este vina guvernanţilor şi nu doar. Vinovaţi sunt cetăţenii acestei ţări, că au admis toate aceste lucruri. Mulţi consideră că schimbarea va veni din extern. E o abordare greşită! Schimbările nu vin nici de acolo de unde răsare soarele, nici de unde apune. Noi ne-am creat problemele, noi le vom rezolva. Nu vă cer votul. Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate şi să-l întoarcem oamenilor. Aceasta este o linie de demarcare între întuneric şi lumină. O mână ridicată înseamnă o speranţă. O mână care rămâne în buzunar tot este o opţiune. Numai că buzunarele vor fi la un moment dat cusute, fie de procurori, fie de popor”, susţine Sturza în materialul citat.

Topul continuă cu ştirea „Rusia, Serviciile şi prietenia lui Ponta cu Plahotniuc: „Kremlinul încearcă să-l impună ca premier pe controversatul oligarh moldovean”. Atenţie la Rusia în 2016, ne avertiza zilele trecute fostul preşedinte Traian Băsescu. Ocupat cu arestările de zi cu zi, statul român uită că se află în plin război atipic cu Federaţia Rusă. Ruşii câştigă decisiv teren în Republica Moldova, iar fostul pământ românesc a reintrat de facto sub controlul Moscovei. Chiar în acest moment la Chişinău, forţele proruse vor să-l impună ca prim-ministru pe controversatul oligarh moldovean, Vladimir Plahotniuc, comentează jurnalistul român de investigaţii Silviu Mănăstire în cadrul emisiunii „Dosar de politician” la postul de televiziune B1 TV”.Subiectul a fost citit de aproape 26 de mii de ori.

Mihai Ghimpu, desfiinţat la Bucureşti: Este principalul aliat al lui Plahotniuc; Când furi un miliard, aclamând că vrei în Europa, este un scuipat peste propriul tău popor este un alt subiect de top, citit de peste 21 de mii de internauţi.

„Mihai Ghimpu este principalul aliat al oligarhului Vladimir Plahotniuc. O spun experţii politici de la Bucureşti, care afirmă că în jaful de miliarde, Plahotniuc a fost ajutat chiar de liderul PL. Declaraţiile au făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician” la postul de televiziune B1 TV”, se arată în articolul de mai sus.

Topul celor mai citite materiale pe Jurnal.md se încheie cu ştirea EXPLOZIE la o cafenea din centrul capitalei; 20 de oameni, printre care şi copii, au fost răniţi // FOTO, VIDEO, accesată de peste 20 de mii de ori.

„Incendiul de sâmbătă din cafeneaua aflată pe teritoriul Pieţii Centrale din capitală a fost cauzat de explozia unei butelii de gaz. Serviciul 901 a fost alertat aproximativ la ora 13:24. La faţa locului au fost îndreptate patru autospeciale ale pompierilor, care au stabilit că incendiul e declanşat la etajul doi al unui local. Pompierii au evacuat din interior patru persoane, iniţial ambulanţele 903 evacuând încă 13 oameni. Cele 17 persoane care au suferit arsuri au fost internate”.